Роџер Федерер потврдио крај каријере

GS
Foto: Twitter

Један од најбољих тенисера свих времена Роџер Федерер потврдио је да се повлачи из тениса!

Освајач 20 Гренд слем титула потврио је да ће Лејвер куп бити посљедњи турнир на којем ће играти професионално и да након тога неће играти тенис на највишем нивоу, на Гренд слемовима и АТП турнирима.

Федерер ће остати упамћен у историји тениса као један од највећих свих времена.

"Од свих поклона којима ме тенис даровао, највећи је без сумње био тај што сам упознао многе драге људе. И пријатеље и конкуренте, али прије свега фанове који дају живот овом спорту. Лејвер куп који се одржава у Лондону сљедеће недеље и то ће бити мој посљедњи АТП турнир. Играћу још тениса у будућности, наравно, али не на гренд слему или на туру", навео је Федерер.

Швајцарски тенисер је признао да је у посљедњих неколико година имао проблема са повредама.

"Као што већина вас зна, суочио сам се са многим изазовима у протекле три године у смислу повреда и операција. Имам 41 годину, одиграо сам више од 1.500 мечева у периоду од 24 године. Трудио сам се да се вратим у такмичарску форму. Међутим, знам своје лимите и тијело ми је послало јасне знакове. Тениски свијет се према мени опходио срдачније него што сам икада могао да сањам, али је вријеме да признам да је дошло вријеме да завршим каријеру", рекао је Федерер.

Федерер (41) је у каријери у сингл конкуренцији остварио 1251 побједу и претрпио 275 пораза. Швајцарац је у каријери освојио 103 трофеја, а од тога 20 гренд слемова. Аустралијан опен је освајао шест пута (2004, 2006, 2007, 2010, 2017 и 2018. године). Он је само једном побиједио на Ролан Гаросу и то 2009. године. Пет пута је освајао Ју-Ес опен (2004, 2005, 2006, 2007. и 2008. године).

Годинама су многи вјеровали да ће он и остати ГОАТ, али су га Рафаел Надал и Новак Ђоковић сустигли и на крају престигли по броју Гренд слем титула, тако да је то остала трка у двоје.

Ипак, Федерер ће остати синоним за најелегантнији и најљепши тенис, а а био је и миљеник навијача који су га обожавали гдје год да се појави.

Федерерови многи рекорди које је сувjерено држао, сада су пали у сјенку, а остало му је још да се хвали да је најтрофејнији тенисер на Вимблдону са осам освојених титула, али и ту Ђоковић може да га сустигне, пошто има једну мање.

Федерер ће се опростити на Лејвер купу, који се одржава од 23. до 25. септембра, када ће поред њега на турниру бити и Новак Ђоковић и Рафаел Надал, као и Енди Мари, и сви ће бити у истом тиму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана