РК Борац води правну битку за објекат који је у његовом власништву од 1987. године

Душан Репија
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Осим борби на терену, челници Рукометног клуба Борац воде правну битку за пословни простор у центру Бањалуке који је од 1987. године у власништву некадашњег шампиона Европе.

Ипак, у посљедњих неколико дана око овог атрактивног простора, од којег клуб пуни дио буџета, десило се, како тврде, отимање просторије мутним и бесправним радњама. Ради се о објекту у коме је тренутно "Мек тир" паб који се налази на атрактивној локацији у центру Бањалуке. У истој згради налази се још неколико пословних простора, а највећи је у власништву Адико банке која је одлучила да прода своје просторије.

- Да ли је случајност или не, те просторије је купио кум предсједника Управног одбра банке, а на основу уговора и тлоцрта успио је да упише и просторије које се налазе у нашем власништву. То је као да неко купи стан, а у своје власништво упише и гаражу или помоћне просторије - навео је директор клуба Владимир Бранковић.

Када су сазнали шта се десило, уложили су жалбу у посљедњем моменту.

- Ово је гусарски чин и бесправно присвајање туђе имовине. Чим смо чули за тако нешто, ангажовали смо адвоката, те смо послали питање свим странама да видимо шта се дешава. Банка нам је послала полупријетеће писмо, као и купац који је био толико великодушан да је рекао да нам неће наплаћивати кирију за годину дана као вид његовог спонзорства клубу!? Обавијестили смо и Адико банку у Бечу која је рекла да ће све испитати - навео је Бранковић.

Адвокат клуба Андреј Обрадовић подвлачи да сви папири несумњиво доказују да је простор у власништву Борца који је 2017. поднио захтјев за књижење објекта. У документацији која је достављена медијима купац наводи управо то, да РК Борац није власник простора пошто у тренутку куповине клуб није био укњижен у јавним евиденцијама као носилац било каквог права.

- Предмет је неколико пута био уписиван, али је послије жалби странака био понављан. У посљедњем рјешењу наведено је да се ради о процедуралној грешци, али је и то сада под знаком питања с обзиром на ово што се десило. Поступак је у току, а када је тако, немогуће је да се деси ово, да треће лице упише туђу имовину на себе без икаквог правног основа. Све је урађено на основу једног тлоцрта који је једини правни основ за овако нешто. С друге стране, РК Борац има све могуће папире од 1984. године, када је добио дозволу да прави објекат, зато нема сумње да ће бити осујећен покушај преваре - навео је Обрадовић.


Властодавац штити своја права

У документима која су људи из клуба доставили новинарима стоји изјава правног заступника купца да ће своја права потражити путем суда уколико се настави, како наводе, притисак на властодавца.

- Наш властодавац је спреман да заштити сва његова законом загарантована права од својинско-правних до облигационо-правних у виду накнаде штете - наводи се, између осталог, у допису који је достављен клубу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана