Револуција у фудбалу – Холанђани тестирају невјероватна правила

ГС
Foto: Илустрација

Фудбалски савез Холандије разматра револуционарне промјене правила игре које би увео од сезоне 2023/2024 у својој другој лиги.

Међу идејама о којима се размишља издвајају се промјена дужине полувремена, извођења аута и слободних удараца, неограничен број измјена играча, али и петоминутна искључења за фудбалере умјесто жутог картона.

Директор аматерског фудбала у оквиру ФС Холандије Јан Дирк ван дер Зе већ се истакао неким револуционарним идејама у фудбалу, попут оне да жене и мушкарци играју заједно на сениорском нивоу аматерског фудбала у Холандији.

Ван дер Зе сада нуди нове идеје које би, тврди, условиле да фудбалска игра постане "бржа, спортскија и привлачнија гледаоцима".

Експеримент за који се залаже требало би да започне у договору с клубовима и Међународним одбором фудбалских савеза, а треба нагласити да је заправо ријеч о подизању револуционарних идеја на виши ниво јер управо такав изглед фудбала у Холандији се тестира већ двије године на аматерском нивоу.

"Резултати су обећавајући", додаје Ван дер Зе.

Буде ли његова идеја прихваћена, од сезоне 2023/2024 у другој холандској лиги играће се фудбал у два полувремена од 30 минута чисте игре.

Заустављањем игре зауставио би се и сат, па би се заправо вријеме игре копирало из примјера неких других спортова, попут кошарке.

Лопта са стране изводиће се ногом умјесто руком, а слободни ударци би могли да се избоводе и дриблинзима, односно вођењем лопте. Исто важи и за корнере.

Неограничен број замјена играча још је једна идеја, а међу њима се истиче и искључење играча на пет минута због грубљих прекршаја који се тренутно санкционишу жутим картонима, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана