Република Српска добила Савез за школски спорт

М.З.
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Република Српска богатија је за још један спортски савез, а у питању је Савез за школски спорт који је формиран на оснивачкој скупштини у Бањалуци.

За првог предсједника Савеза за школски спорт изабрана је Горица Билак Моцоња која је појаснила да је Савез формиран у складу са Законом о спорту Републике Српске, те навела да су први кораци да се упознају све школе у наредној школској години о овој реорганизацији спорта на нивоу РС.

- Савез ће утицати на увођење нових спортских дисциплина унутар школског спорта, „ослушкивати терен“, видјети шта дјеца желе, зашто су заинтересовани и покушати обезбиједити услове за такмичења и друге нетакмичарске активности у оквиру школског спорта - истакла је Билак Моцоња.

Она је навела да ће се као предсједник потрудити да се настави са јачањем школског спорта у Српској.

- Имала сам част и срећу да једногласно будем изабрана за предсједницу новооснованог Савеза. Сви који ме познају и мој досадашњи рад у Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске  знају моју визију и страст према школском спорту која траје већ 18 година. Оснивањем Савеза наставићемо да дјеци пружамо могућност да се континуирано баве спортом и укључе у такмичарске и нетакмичарске спортске активности. Циљ нам је указати на важност образовања кроз спортске активности и да су једно уз друго савршена комбинација за срећно одрастање. Хвала свима који су до сада подржавали школски спорт и вјерујемо да ћемо и даље радити пуном паром. Хвала свима који су подржали оснивање Савеза, а на нама је да уложимо максималне напоре да Република Српска буде још препознатљивија у свијету и Европи као расадник спортских талената и добар организатор будућих међународних манифестација - додала је Билак Моцоња. 

Министар породице, омладине и спорта, Селма Чабрић, појаснила је да је циљ Савеза да координише са Министарством и школама при организацији школских такмичења. 

То се, како је навела, односи на Мале олимпијске игре, које би требало да се унапређују као и развој школског спорта. Уједно је истакла да је од 2015. године Република Српска чланица Европске, односно Свјетске федерације школског спорта. 

- Формирање Савеза за школски спорт је наша законска обавеза и настављамо даље да на европским и свјетским школским спортским такмичењима  наступамо као репрезентација Републике Српске под химном, заставом и међународном скраћеницом - рекла је Чабрићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана