Репрезентација БиХ не игра Сребрну лигу због чланова из ФБиХ

Д.Драгичевић
Репрезентација БиХ не игра Сребрну лигу због чланова из ФБиХ

Женска одбојкашка репрезентација БиХ неће играти ЦЕВ Сребрну лигу јер чланови Управног одбора из ФБИХ нису жељели да се одрже сједнице на којима се требао усвојити план такмичења и продужити уговор са селектором.

Због тога се огласио Одбојкашки савез БиХ, тачније његов предсједник који је навео због чега долази до овакве одлуке.

-Канцеларија Одбојкашког савеза БиХ пријавила је учешће женске сениорске  репрезентације у 2024. години у такмичењима ЦЕВ-а на основу усвојеног  Плана наступа одбојкашких репрезентација за период 2023-2026. година (усвојен  крајем 2022. године). Предвиђено је учешће у ЦЕВ Сребрној лиги и у  квалификацијама за Европско првенство. У протекле двије године одгођено је шест сједница Управног одбора ОСБиХ због недостатка кворума, односно недовољног присуства чланова из Одбојкашког савеза ФБиХ. Неке сједнице су одржане у накнадном термину, а  од друге половине 2023. године не постоји спремност ни за то. Управни одбор  ОСБиХ нема кворума на сједницама од септембра 2023. године. У том периоду на телефонским сједницама Управног одбора ОСБиХ размотрене су  тачке дневног реда о којима се може одлучивати на телефонској сједници- наводи се у саопштењу те наводи да су сједнице одгађане 1. децембра 2023. године, 7. март 2024. године, 6. априла

У саопштењу се наводи да су делегати обавијештени о значају питања али да то није утицало на рад. Само су четири члана из Републике Српске, те један из ФБиХ били спремни да дођу. Због тога су тражили помоћ од Олимпијског комитета БИХ.

-Предсједник ОСБиХ је 25. априла упутио писмо члановима Управног одбора ОСБиХ, предсједнику и замјенику предсједника Надзорног одбора ОСБиХ у коме је поново истакнуто да се доводи у питање наступ женске сениорске репрезентације у ЦЕВ такмичењима у 2024. години. Замољени су  чланови да се изјасне одмах, а најкасније до 30. априла „да ли ће наставити рад у Управном одбору ОСБиХ или неће“. Сви чланови  Управног одбора ОСБиХ из ОСРС и један члан из ОСФБиХ изјаснили су се да су спремни за учешће у потребним активностима. Четири члана УО ОСБиХ из ОСФБиХ се нису уопште изјаснила. Без сједнице Управног одбора и одлука, Савез мора одустати од такмичења. Извјесно након тога слиједе суспензије са спортским и финансијским посљедицама - наводи се у саопштењу.

Додаје се да е Олимпијски комитет БиХ изразио спремност да организује састанак у  циљу изналажења рјешења од интереса за одбојку и Одбојкашки савез БиХ. 

-Предсједник ОСБиХ је изразио захвалност и исту прихватио. Није било спремности за прихватање те иницијативе од особа које не долазе на сједнице  УО ОСБиХ. Одбојкашки савез БиХ морао је одустати од учешћа у ЦЕВ Сребреној лиги  у периоду мај-јун . Једини разлог је недостатак одлука и усвајање других докумената који су услов за наступ репрезентација. Нису у питању формалности, већ усвајање докумената о припремама и наступу, именовању селектора и стручних штабова, трошку финансијских средстава, све из надлежности Управног одбора ОСБиХ. Нажалост, на штету одбојке у БиХ и на штету ОСБиХ након свега отказано  је учешће у ЦЕВ Сребреној лиги. Није реално очекивати да ће ЦЕВ ту чињеницу прихватити без изрицања санкција које су утврђене по регулацијама ЦЕВ-а – пише у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана