Ренато Гојковић међу најбољим дефанзивцима свијета

ГС
Ренато Гојковић међу најбољим дефанзивцима свијета

Међународни центар за спортске студије објавио је листу најбољих 100 дефанзиваца свијета према њиховим способностима игре у ваздуху, а високо на листи нашао се и један бх. играч – Ренато Гојковић.

Дефанзивац руског Оренбурга и репрезентације БиХ заузео је 11. мјесто на листи ЦИЕС-а, коју предводи штопер Ливерпула, Вирџил Ван Дајк, са индексом 93,0.

Ова студија обухватила је искључиво дефанзивце који су одиграли најмање 900 минута у досадашњем току сезоне, а фактори који су се рачунали су број добијених ваздушних дуела у односу на минутажу и учесталост ваздушних дуела тима, проценат успјешности као и квалитативни ниво мечева које су одиграли.

Вирџил Ван Дајк је према овој студији најуспјешнији дефанзивац свијета када су ваздушни дуели у питању, али занимљиво је да је Ренато Гојковић бољи у једној од главних статистичких категорија од дефанзивца Ливерпула. Наиме, репрезентативац БИХ има 5,43 добијених ваздушних дуела по утакмици, за разлику од Холанђанина који просјечно добије 4,97 дуела, међутим, дефанзивац Ливерпула има бољи проценат успјешности – 79 одсто, док код Гојковића он износи 69 одсто.

На другом мјесту, иза Ван Дајка, налази се дефанзивац Бајерна Мин-Јае Ким, а слиједе Данило Переира (ПСЖ), Џамал Ласелес (Њукасл) и Дан-Аксел Загаду (Штутгарт). У ТОП10 су још Бруно Дуарте (Панателикос), који је најбоље ранкиран дефанзивац у Европи ван „Лига Петице“, Серио Рамос (Севиља), Хоаким Енрике (Сантос), који је набоље пласирани дефанзивац, рачунајући клубове ван Европе, а затим слиједе још Енрике Тревизан (Токио) и Вилијан Роха (ЦСКА Москва), преноси Мондо.

Најмлађи на листи најбољих 100 дефанзиваца је Лукас Квинтана са 19 година, а најстарији је капитен Севиље Серхио Рамос са 37 година и десет мјесеци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана