Ратко Николић за “Глас Српске”: Очекујте много лијепих вијести

Душан Репија
Ратко Николић за “Глас Српске”: Очекујте много лијепих вијести

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Послије година стагнације и проблема о српском рукомету поново се прича лијепо и са уважавањем. Резултати репрезентативних селекција су све бољи, а и клубови полако хватају залет.

 

Идеалан саговорник за позитивне промјене које су видљиве и споља и изнутра је директор сениорске репрезентације Ратко Николић. Својевремено најбољи пивот свијета и дугогодишњи капитен “орлова” један је од људи нове гарнитуре у Рукометном савезу Србије који је био иницијатор успостављања другачијег и модернијег система. Послије двије године стигли су резултати, а Николић очекује да ће још бољи тек услиједити.

- Све се променило доласком нове гарнитуре људи. Милена Делић је стигла на чело савеза, доста нас бивших играча јој помажемо, ту смо уз њу и наш рукомет, па можемо да кажемо да смо изашли из зачараног круга који је био потпуно безвезан. Само су се ређале ружне вести и догађаји. Постављањем Тонија Ђероне на место селектора напокон смо добили тренера који је тренер у правом смислу те речи. Одувек смо имали одличне играче, али је недостајао неко да их обједини у целину - рекао је Николић за “Глас Српске”.

Пласман на Европско првенство био је наговјештај да су покренуте ствари са мртве тачке. Услиједио је и одлазак на Свјетско првенство, па се већ може рећи да је Србија ухватила континуитет какав јој је недостајао раније. Идућа степеница јесу више амбиције на завршницама великих такмичења.

- Имали смо велики пех са вирусом корона у Мађарској, али ако све буде у реду на Светском првенству идућег јануара очекујем да свима будемо озбиљан ривал. Група са Немачком, Катаром и екипом из Африке није ни лака ни тешка, Тони је мало опрезан, али реално је да смо озбиљни. Избацили смо Словенију са две победе, показали смо и против Француза раније да можемо са свима. Мислим да је дошло време да тај пројекат који смо започели материјализујемо. Не можемо можда да тврдимо да ће то бити већ у јануару, али могу да кажем да очекујете још много добрих вести из српског рукомета - истакао је Николић.

Некада сјајни кружни нападач одушевљен је начином и методама рада шпанског стручњака.

- Дефинитивно су Шпанци преузели примат, њихов систем већ годинама доноси резултате где год да га имплементирају. Када сам видео какве Тони програме има, како све анализира... Савршенство. Надам се да ће наши тренери то препознати и “украсти” доста ствари. Нисам га познавао раније, али од када сарађујемо одушевљен сам њиме - нагласио је Николић.

Колико је озбиљно схватио посао говори одлука да води медитеранску селекцију у Алжиру са којом је стигао до бронзе. Систем је успостављен од врха, па према нижим селекцијама што је показала и репрезентација до 20 година на синоћ завршеном Европском првенству.

- Имамо стварно озбиљну младу репрезентацију и момке који ће ускоро добити шансу и међу сениорима. Милош Кос, Додићи и пивоти су одлични. Тони гледа да их полако убацује у сениорски погон. Направили су озбиљан успех, показали су врхунску игру и природно је да ускоро буду део најбоље селекције - рекао је Николић.

Још једна новост је успјешно убјеђивање момака који имају српске коријене одраслих у иностранству да играју за Србију.

- Дефинитивно нећемо дати нашу децу другима. Успели смо да вратимо Уроша Борзаша који је играо за Мађарску и да наговоримо Драгана Пешмалбека који је био на ширем списку Француске. Лично сам убеђивао Пешмалбека и после дуго времена успео. Он је све то замишљао другачије, али када је видео рекао ми је да се ни најмање није покајао. Сада смо на позицији пивота мирни бар десет година. Пуно ми је срце што момци једва чекају окупљање. Сада се осећају као репрезентативци, морамо да имамо поштовања према њима и њиховом патриотизму јер они живе од клупских, а не од репрезентативних каријера. Недавно су се мимо организације савеза самоиницијативно окупили, закупили један локал и дружили по завршетку клупске сезоне... То је нешто што нам даје за право да кажемо да су се десиле огромне промене и да смо коначно на правом путу - закључио је Николић.

Камп у Источном Сарајеву

Николић већ годинама организује камп за младе рукометаше у Врњачкој Бањи, а сада је први пут то учинио у Источном Сарајеву у сарадњи са људима из РК Славија.

- Пријатно сам изненађен двораном, градом, клубом... Они су организовали камп, а ја сам довео екипу да радимо. Све је испало одлично. Младен Мрда је врло амбициозан, желим му да оствари све планове, јер би то била велика ствар за рукомет. Реакција је феноменална, одзив исто, људи у клубу су презадовољни, у граду такође и могу да кажем да је овај пилот пројекат у потпуности успео - нагласио је Николић.

Борац

Својевремено је Ратко Николић дошао на мјесец  у Борац, а остао три године. У Бањалуци му се десило много лијепих ствари приватно и професионално, а пријатељства су нешто што је трајно.

- Волим Бањалуку и Борац. Видим да су подмладили тим и кренули правим путем. Саветујем им да задрже Мирка Микића који је почео да ради код нас на кампу након завршетка каријере. Дефинитивно има смисла и већ је показао да је озбиљан тренер. Има доброг ментора у Небојши Голићу, јако ми је жао што се он није одлучио да буде тренер. Невероватно је како то ради и како му лежи - рекао је Николић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана