Раскол у Теквондо савезу Српске

Дарко Драгичевић
Раскол у Теквондо савезу Српске

БАЊАЛУКА - Раскол у Теквондо савезу Републике Српске! Протеклог викенда одржане су двије скупштине ове спортске асоцијације, једна у Станарима, а друга у Прњавору.

Управо ове скупштине кулминација су неслагања унутар савеза које је довело до размимоилажења досадашњих сарадника, а чини се да ће на крају коначну одлуку о легалности и легитимности морати да донесе Министарство породице, омладине и спорта.

Миљан Ћосић, који је изабран за предсједника савеза на скупштини у Станарима, тврди да има подршку већине клубова те да су били принуђени да одрже ванредно засједање на којем су изабрани нови органи.

- У Станарима смо окупили представнике 24 клуба од 31, колико постоји у Републици Српској. Више од двије трећине клубова је иницирало одржавање ванредне скупштине јер су били незадовољни радом досадашњег руководства који је изазвао револт одређеним одлукама. То се посебно односи на одлуку о изградњи Теквондо центра којом су средства са рачуна савеза пребачена на клуб Прњавор. Ваљда би средства требало да се исплате инвеститору. Иначе, и та одлука о изградњи је прво била усвојена, а затим повучена на сједници Управног одбора јер не представља олимпијску верзију нашег спорта - истиче Ћосић те наводи да је посебно симптоматично да је новац прослијеђен на рачун клуба дан прије одржавања ванредне скупштине.

Ћосић тврди да скупштина која је одржана у Прњавору нема легитимитет.

- На засједању у децембру прошле године одлучено је да Управни одбор бира нове чланове Скупштине. Умјесто седам, Управни одбор је требало да има осам чланова и њима је тада истекао мандат. Они се позивају на ту одлуку из децембра, па су на својој наводној скупштини уврстили пријатеље и по сликама са тог засједања је јасно да немају подршку међу клубовима у Републици Српској. По нама, ту су били само представници три-четири клуба - додао је Ћосић.

На овом засједању досадашњи генерални секретар Далибор Ковачевић је остао на функцији, док је Миле Марић постао предсједник Скупштине.   

Бранислав Његован демантује ове наводе и истиче да је скупштина у Прњавору одржана у складу са новим Статутом који је донесен на скупштини у Добоју 11. децембра 2022. године.

- На скупштини у Прњавору смо само реализовали одлуке и ускладили рад са новим Статутом који је усвојен 11. децембра прошле године. На овом засједању је 40 представника било за ове одлуке. По њему у Скупштину се бира 30 чланова, по 15 представника WT и 15 ITF представника теквондо спорта. Ово у Станарима је био, по мени, састанак незадовољних чланова који нису остварили своје амбиције, јер се смањио број чланова Скупштине са 60 на 30 чланова. Нама мандат није престао у децембру, како наводе, јер смо и након тога одржали седам електронских сједница Управног одбора и они су верификовани на првој редовној сједници. Са тим је упознат и генерални секретар Ковачевић који је био на засједању. То показује да њихове тврдње нису тачне, јер онда савез не би радио од децембра. А из ових записника се види да смо радили и усвајали одлуке - истакао је Његован.

Он истиче да је 40.000 конвертибилних марака обезбијеђено од Теквондо савеза БиХ и намијењено је за изградњу Теквондо центра у Прњавору, а да су поред тога додијељена средства Сарајеву (70.000 ), те Ливну (40.000 КМ).

- Они су незадовољни јер није прошао приједлог да се новац намијењен за изградњу Теквондо центра у Прњавору преусмјери на активности клубова, по којима су требали да добију од 1.000 до 3.000 конвертибилних марака. Био је приједлог те одлуке који није усвојен. У одлуци Извршног одбора Теквондо савеза БиХ децидно пише да су средства намијењена за изградњу центра у Прњавору. Такође, на овој назовискупштини у Станарима су била и три клуба која су изгубила чланство у нашем савезу јер не могу да буду истовремено чланови двије асоцијације. У списку учесника је и фалсификат јер се међу делегатима налази име човјека који је у том моменту био у Јерусалиму - додаје Његован.

Одлуке из децембра

Посљедња заједничка скупштина одржана је 11. децембра и на њој су донесене одлуке којима се промијенио број чланова Управног одбора, као и начин бирања делегата за Скупштину. Наиме, Управни одбор је требало да има осам чланова, док је умјесто 60 делегата Скупштина требало да се смањи на 30 делегата (по 15 представника WT и ITF клубова)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана