Раденко Мијатовић, предсједник ФС Словеније, за Глас Српске: Могућ меч са Српском

Милан Зубовић
Раденко Мијатовић, предсједник ФС Словеније, за Глас Српске: Могућ меч са Српском

Љубљана - Новоизабрани предсједник Фудбалског савеза Словеније Раденко Мијатовић изјавио је у разговору за "Глас Српске" да постоји могућност да репрезентација Словеније одигра званичну пријатељску утакмицу са репрезентацијом Републике Српске уколико то буде у складу са одлукама Свјетске (ФИФА) и Европске фудбалске федерације (УЕФА).

Фудбалски савез Републике Српске има дугогодишњу жељу да одигра званичну пријатељску утакмицу као што то годинама чине шпанске покрајине Каталонија и Баскија. ФС РС има дозволу ФС БиХ за такав меч, а да би он био одигран, потребно је да противничка селекција затражи од ФИФА или УЕФА дозволу, а да све то дозволи свјетска или европска кућа фудбала.

- То је јако деликатно питање, јер предсједник сам о томе не може да одлучује, већ се питају чланови Извршног одбора тако да одлуку о евентуалној утакмици не бих прејудицирао. Увијек је занимљиво играти те мечеве, али сваки национални савез мора да поштује статуте УЕФА и ФИФА тако да прескакања инстанци не смије да буде. Уколико би европска и свјетска кућа фудбала дале пристанак за такав меч, онда не би било проблема пошто би све било легално и званично - изјавио је Мијатовић.

За челног човјека ФС Словеније изабран је 15. децембра умјесто Александра Чеферина који је постао предсједник УЕФА и одмах је нагласио да у овом тренутку није вријеме за покретање регионалне лиге о којој се много говори у посљедње вријеме. Такође, није могао да одговори да ли би једно такво такмичење могло да заживи за пет или десет година.

- Тешко је одредити временске оквире и рећи да нешто до тада мора бити завршено. Постоје иницијативе и неки људи раде на томе, али сада је јако ризично покретати регионално такмичење. Да ли ће у наредном периоду радити на томе и ићи у том правцу, тешко је рећи јер постојеће информације нису службене ни регуларне, те је доста тога извикано. Лично сматрам да још није стање да се нешто тако покрене јер је фудбал ризичан спорт - изјавио је Мијатовић.

Ове године Европско првенство проширено је са 16 на 24 екипе, а предсједник Свјетске фудбалске федерације (ФИФА) Ђани Инфантино најавио је могућност да Свјетско првенство буде проширено са 32 на 48 репрезентација.

- Та идеја постоји и сигурно је занимљиво за мање државе које из различитих разлога не иду на велика такмичења гдје наступају државе са већим квалитетом фудбала. Идеја је у интересу мањих држава које би добиле прилику да учествују, али то је за сада још само идеја коју ФИФА тек треба брижно да размотри и онда донесе одлуке - казао је Мијатовић.

Према његовим ријечима, проширење ЕП са 16 на 24 екипе донијело је напредак.

- Квалитет такмичења није опао јер су неке мање репрезентације дошле јако далеко на такмичењу и донијеле нову драж. Разлике се смањују и репрезентације које су биле тотални аутсајдери сада могу да се такмиче са великима. Проширење је добар потез, а и екипе се боре за друго и треће мјесто, што даје додатну занимљивост - истакао је Мијатовић.

Кнежево

Раденко Мијатовић рођен је 16. новембра 1963. године у тадашњем Скендер Вакуфу, садашњем Кнежеву.

- Имам контакте са родбином и осталим пријатељима из Кнежева. Отац ми је живио тамо до септембра прошле године, када је преминуо, и стално сам долазио код њега. Сада ће тих долазака бити мање јер је родбине све мање у тим крајевима, док је све остало везано за Љубљану - рекао је Мијатовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана