Пудар и Муса лауреати за 2022.

 Душан Репија
Пудар и Муса лауреати за 2022.

САРАЈЕВО - Најбољи спортисти БиХ за 2022. годину су пливачица Лана Пудар и кошаркаш Џанан Муса, који су крунисани у петак навече на манифестацији Избора најбољег спортисте БиХ у организацији “Независних новина” и БХРТ-а која је одржана у хотелу “Холидеј”.

Жири којим је предсједавао прослављени фудбалер Никола Никић имао је као и увијек тежак посао, али је на крају уз консензус свих донио правичне одлуке.

Пударова је и ове године писала историју спорта и пливања у БиХ. Мостарка је уписала највећи успјех каријере пошто је освојила златну и бронзану медаљу на Европском првенству у Риму (200 и 100 метара делфин), а донијела је и двије златне медаље са Медитеранских игара. У најужој конкуренцији биле су још и одбојкашица Дајана Бошковић и бициклисткиња Лејла Њемчевић.

Муса је феноменалну сезону у дресу Бреогана крунисао наградом за најкориснијег играча АЦБ лиге. Одиграо је сјајно и у дресу БиХ на Европском првенству, а затим је услиједила круна каријере и потпис за Реал. Већ у два наврата проглашен је за МВП-ја у Евролиги и тренутно је један од најбољих кошаркаша Старог континента.

- Прије свега желио бих да искажем жал што нисам могао да присуствујем додјели награде, али користим овако прилику да захвалим свима који су учествовали у овом избору. Добио сам прије неколико година награду за најперспективнијег спортисту, али ево сада је дошао ред на мене да добијем награду за најбољег - поручио је Муса из Мадрида.

Међу три најбоља нашли су се и фудбалер Немања Билбија и теквондоиста Неџад Хусић.

Традиционално су додијељене награде у укупно 12 категорија. Епитет најбоље екипе понијела је женска одбојкашка репрезентација БиХ, док је Ланин тренер Горан Граховац најбољи за ову годину.

Најперспективнији спортисти су бициклисткиња Драгана Матић и каратиста Лука Пејић. Награда за развој спорта припала је првом човјеку КК Спарс Нихаду Селимовићу. Жири је награду за фер-плеј и спортског узора додијелио суткињи Мерими Тановић-Чамо.

Награде за животно дјело додијељене су Миши Смајловићу, Богдану Тањевићу и постхумно Златану Сарачевићу, те Мухамеду Мујићу.

Награда за најбољу екипу у спорту особа са инвалидитетом припала је репрезентацији БиХ у сједећој одбојци, док је признање најбољег спортисте за особе са инвалидитетом припало капитену одбојкаша Сабахудину Делалићу.

Билбији награда публике

Срца читалаца “Независних новина” и посјетилаца портала www.nezavisne.com  в ове године освојио је фудбалер Немања Билбија који је рушио рекорде Премијер лиге БиХ. Бањалучанин који наступа у дресу Зрињског иза себе има сезону из снова, а и у текућој кампањи налази се на челу листе стријелаца, док је Зрињски лидер премијерлигашког каравана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана