Првотимци Борца одушевили ученике натакмичењу “Фудбал у школе”: У школама се рађају каријере

Филип Макрић
Првотимци Борца одушевили ученике натакмичењу “Фудбал у школе”: У школама се рађају каријере

БАЊАЛУКА - Првотимци Борца Александар Субић и Горан Закарић заједно са тренером Винком Мариновићем присуством и савјетима одушевили су школарце који су учествовали на првом од шест регионалних такмичења у склопу пројекта “Фудбал у школе”.

Укупно 12 екипа са око 150 малишана из бањалучке регије у петак је одмјерило снаге у дворани Основне школе “Борисав Станковић”, а нико од њих није крио одушевљење што су имали прилику да уживо виде асове које су до сада углавном гледали путем телевизије. Пројекат Фудбалског савеза Републике Српске који је подржала УЕФА почео је прије мјесец дана широм Српске, а до сада су завршена општинска такмичења. На једном сличном прије више од двадесет година заблистао је и Закарић.

- Прво такмичење у каријери било ми је школско, нешто слично овоме. Одмах након тога сам почео да тренирам у Козари. Имао сам осам, девет година и тада је практично почела моја каријера. Драго ми је што постоји овакав вид турнира и сигуран сам да ће неко од ових малишана имати успјешну каријеру. Можда једног дана неке од њих будемо гледали како играју за Борац - рекао је Закарић.

Шеф стручног штаба “црвено-плавих” Винко Мариновић није крио одушевљење тиме што је и Борац могао да допринесе читавом догађају.

- Гледајући ову дјецу присјетио сам се школских дана. Ово је прави пут и добра база јер се таленат лако препозна и они најбољи наставе свој пут даље - рекао је Мариновић.

Ученица Основне школе “Милош Дујић” из Челинца Драгана Крњевац срећна је што је добила прилику да се такмичи са вршњацима из других градова и искрено подвлачи да њене саиграчице и она нису имале тешку препреку да би стигле до регионалног такмичења.

- Славиле смо на општинском такмичењу, лако смо славиле јер су наше ривалке било мало смотане. Завољела сам фудбал, волим да браним, а учитељица ми је рекла да то радим добро - рекла је Драгана.

У пројекту “Фудбал у школе” учествује 170 школа из свих крајева Републике Српске, а полако се приближава и сама завршница премијерног издања. У понедјељак ће бити одржана регионална такмичења у Зворнику и Приједору, 18. новембра на програму је турнир у Требињу, а дан касније у Источном Сарајеву, док је посљедње такмичење у Добоју 25. новембра. Републичко такмичење биће одржано почетком децембра у Бањалуци.

Завршница све ближе

Директор пројекта “Фудбал у школе” Србољуб Вуковић задовољан је начином на који протиче премијерно издање.

- Прешли смо више од половине пута, а чека нас најзанимљивији дио. Идеја је да завршнице такмичења посјећују реномирани фудбалери. Видјели смо у Бањалуци колико ученицима значи долазак Горана Закарића, Александра Субића и Винка Мариновића. Можда и неко од ових клинаца постане нови Закарић с обзиром на то да је и он овако почео, како нам је рекао - нагласио је Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана