Први међународни БЈЈ турнир "Banja Luka Challenge"

Г.С.
Foto: Уступљена фотографија

БАЊАЛУКА - Предстојећег викенда, тачније 28 и 29. Септембра, Бањалука ће бити домаћин Међународног Jiu Jitsu турнира, а све под организацијом Џиу Џицу клуба ‘’Борац’’.

Мјесто одржавање биће Дворана Кампус, а очекује се преко 600 такмичара који долазе из пет земаља: Србије, Црне Горе, Македоније, Словеније и Босне и Херцеговине. 

Пред овај велики догађај за град на Врбасу говорио је један од организатора турнира и тренер у Brazlian Jiu Jitsu клуба Борац Милан Пепић.

 ‘’Као организатори, поносни смо што можемо представити овај турнир и омогућити публици да ужива у врхунским борбама и спортској атмосфери. Очекују нас узбудљиви мечеви, док спортисти из различитих држава буду демонстрирали вјештине и срчаност у борилишту. Овај догађај је прилика да покажемо и промовишемо Jiu Jitsu као спорт који повезује и гради пријатељства. Овим путем позивамо све љубитеље спорта, породице и младе да дођу и подрже наш први међународни турнир.

‘’Бразилски џиу  џицу (БЈЈ) је тренутно један од најбрже растућих спортова у свијету, највише због повећања популарности ММА-а, како код нас тако и у свијету. БЈЈ представља комбинацију рвачких спортова, а суштина је оборити противника на под и побиједити га на полугу или ‘’гушењем’’. Акценат је стављен на технички ниво и интелигенцију борца, као и на тачке ослонца, форму тијела и реалност техника. Треба нагласити да се БЈЈ може тренирати за самоодбрану, спортске грапплинг турнире и мјешовите борилачке вјештине као што је ММА’’, рекао је Пепић и додао:

“Љубав према овоме спорту дошла је сасвим случајно. Од малена сам био љубитељ борилачких спортова, а као главне “кривце” зашто сам заволио БЈЈ навео бих легендарне борце као што су Фјодор Јемељаненко, Мирко ‘’Cro Cap’’ Филиповић и други уз чије сам мечеве и борбе дефинитивно одлучио запловити у ове воде.”

 

БЈЈ Борац тренутно броји око педесетак чланова сениорског узраста, али је циљ је да се формирају и дјечије групе у скоријем периоду, рекао је Пепић. 

“Учествујемо на многим међународним турнирима у земљама региона. Посљедњи турнир који смо посјетили јесте АДЦЦ БиХ гдје смо са 8 такмичара освојили 4 злата, 2 сребра и двије бронзе. Неке од већих резултата које смо остварили јесу двије сребрене медаље на балканском првенству 2022, и учешће на европском првенству у Задру ове године гдје смо нажалост отишли без медаља.”

Пепић је рекао и да им је велика посјећеност међународних турнира дала огромно олакшање у смислу организације. 

“Могли смо да увидимо на различитим мјестима добре и лоше ствари и да то искористимо у сврху што боље наше организације турнира која је веома захтјевна. Трудимо да обратимо пажњу на сваки детаљ, али најтеже нам пада финансијски дио јер све сами организујемо и немамо никакву помоћ спонзора.’’

 

Пепић је такође открио циљеве и планове за наредни период.

 ‘’Планови за даље јесу посјета Вин Цхалленге у Београду у организацији нашег матичног клуба ВиН БЈЈ. Након тога имамо још неколико турнира у Србији и са тим затварамо такмичарску сезону која је било изузетно успјешна. У наредној години имамо много изазова и надамо се да ће нас здравље послужити. Главни циљ за 2025. јесте учешће на што великом броју турнира са што већим бројем такмичара као и одлазак на Свјетско првенство заједно са нашим колегама из ЈЈК Борац", закључио је Пепић.

 

Улаз за све посјетиоце јесте биће слободан оба дана, преноси Тикет.ба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана