Прва звијезда Сенегала због повреде пропушта Мундијал: Трагедија Манеа олакшала ривалима

Дарко Пашагић
Прва звијезда Сенегала због повреде пропушта Мундијал: Трагедија Манеа олакшала ривалима

МИНХЕН - Најбољи човјек међу фудбалерима, звијезда репрезентације Сенегала Садио Мане готово сигурно неће играти на Свјетском првенству у Катару због повреде, коју је зарадио на утакмици Бундеслиге у којој је Бајерн савладао Вердер са 6:1.

Другопласирани у овогодишњем избору за “Златну лопту” у сјајном издању Бавараца учествовао је само у првих двадесетак минута. Како преносе медији, у питању је повреда тетиве која ће га неколико седмица одвојити од терена.

А ако је неко заслужио да представља своју земљу на Мундијалу, онда је то свакако Мане који је у фебруару Сенегалу донио титулу првака Африке, а познат је као велики хуманиста и добротвор. За разлику од већине звијезда, које се не либе да новац расипају на скупоцјене аутомобиле, сатове..., он је сушта супротност. Нападач који је љетос из Ливерпула прешао у Бајерн на Острву је зарађивао више од 110.000 евра седмично, али умјесто на скупа кола и виле, новац је трошио на нешто много вредније. Прва ствар коју је урадио је било финансирање изградње болнице, а потом и школе у родном Бамбалију. Сваког мјесеца даје по 70 евра сваком од 2.000 становника родног села како би им помогао да имају колико-толико пристојан живот. А тај износ у овом афричком селу вриједи много више него што се може замислити. Новац га никада није импресионирао, осим као средство да се помогне другима. Док је играо у Ливерпулу, сваког викенда је волонтирао у тамошњој џамији, гдје је чистио тоалете и помагао имаму. Још се препричава она чувена фотографија на којој је снимљен како носи три године стар мобилни телефон, и то поломљеног екрана.

Јасно је да су шансе Сенегала да прође групну фазу сада знатно умањене, а с друге стране, увећане Катару, Еквадору и Холандији.

Фудбалери Катара никада нису учествовали на мундијалима, а велико је питање и када би се то десило да домаћину није аутоматски обезбијеђено мјесто међу 32 репрезентације свијета.

Може се рећи да им се посрећило на жријебу, јер је група А сигурно најслабија од свих осам. Ријеч је о шампиону Азије из 2019. године и о екипи која је била гост на Копа Америка те године и Златном купу 2021, гдје су стигли до полуфинала у којем су минималним резултатом поражени од САД. Сигурно да могу да помуте рачуне ривалима, али и да постану први домаћин који ће, послије Јужне Африке 2010. године, бити елинисан још у групној фази.

Селекција Еквадора на Мундијалу у Њемачкој стигла је до 16 најбољих, а сада имају исти циљ. Већ су направили изненађење пласманом на Мундијал, а сада желе да прођу и групу. За то треба највише да захвале аргентинском стручњаку Густаву Алфару који је преузео екипу у не баш најбољем тренутку, али је успио. За њих би можда могао бити кључан први меч у којем на отварању Мундијала играју са Катаром.

Једина европска селекција у овој групи Холандија је фаворит, али на стару славу. Међутим, евентуална елиминација већ у групној фази не би требала да буде никакво изненађење. Њихов селектор Луј ван Гал, који је био један од највећих противника одржавања Мундијала у Катару, баш ту ће завршити каријеру. Искусни стручњак болује од рака простате и сигурно да ће на вјероватно посљедњој планетарној смотри за њега жељети да понови успјех који је постигао са “лалама” 2014. године у Бразилу, када је био трећи.

Распоред

Прво коло: Катар - Еквадор (20. новембар, 17 часова), Сенегал - Холандија (21. новембар, 17).

Друго коло: Катар - Сенегал (25. новембар, 14), Холандија - Еквадор (25. новембар, 17)

Треће коло: Холандија - Катар (29. новембар, 16), Еквадор - Сенегал (29. новембар, 16 часова)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана