Прва лига Републике Српске дефинитивно са 18 клубова

Дарко Пашагић
Прва лига Републике Српске дефинитивно са 18 клубова

БАЊАЛУКА - Сједница Извршног одбора Фудбалског савеза Републике Српске, која ће бити одржана у понедјељак у Источном Сарајеву, коначно би требало да ријеши неколико горућих питања везаних за систем такмичења у прволигашком и друголигашком друштву.

Иако је до ње остало још само три дана и даље је много непознаница, а једино што се у овом тренутку сигурно може тврдити да ће Прва лига Републике Српске од наредне сезоне која почиње у августу умјесто 16 бројати 18 чланова.

Међутим, још се не зна ко ће све бити у највишем рангу фудбала Српске. Међутим, кренимо редом. Иако је Крупа постала шампион РС и тако стекла визу за премијерлигашко друштво нису добили лиценцу за такмичење у елити БиХ те ће и наредне сезоне играти међу прволигашима. Због тога ће одлуку о томе ко ће у Премијер лигу БиХ донијети ИО, а у игри су три кандидата: Слога (Добој), Слобода (Нови Град) и Звијезда 09 (етно-село “Станишићи”). Сва три поменута клуба добила су лиценцу за такмичење у Премијер лиги, али ако се буде одлучивало само по пласману Добојлије ће бити чланови елите.

То значи да ће уз Крупу наредне сезоне прволигаши бити још Слобода, Звијезда 09, Сутјеска (Фоча), Дрина (Зворник), Омарска, Славија (Источно Сарајево), Љубић (Прњавор), Текстилац (Дервента), Жељезничар Спорт тим (Бањалука), Алфа Модрича и Козара (Градишка). Са ових 12 екипа попуњене су двије трећине прволигашког друштва за сезону 2022/23. Осталих шест прволигаша требало би да буду Рудар Приједор и Радник из Бијељине, који су испали из Премијер лиге БиХ, шампиони и вицешампиони других лига: Лакташи и Слобода из Мркоњић Града (Друга лига, група запад) и Слога 2 из Горњег Црњелова и Фамос из Источне Илиџе (Друга лига, група исток). Међутим, није сигурно да ће тако и бити. Спорни нису Рудар Приједор, Радник, Лакташи и Слобода, али проблеми настају на “истоку”. Шампион Друге лиге, група исток, Слога 2 тешко да ће добити лиценцу за такмичење јер нема адекватан стадион на којем ће играти домаће утакмице, али ни млађе категорије, које су обавезне да би први тим играо у елити Српске. Велико је питање да ли ће и “мотористи” из Источне Илиџе успјети да прикупе сву потребну папирологију за добијање лиценце, а да ли ће још неко од клубова са “истока”, који су били лошије пласирани предати документа за добијање лиценце још  није познато. Због тога се све више шушка да ће у елити остати Подриње из Јање, које је прошлу сезону завршило на 14. позицији, али је већ добило лиценцу и несметано може да наступи у елити Српске.

Шта ће од свега бити остаје да се види, али је сигурно да на састанку у Источном Сарајеву, ако ништа друго, неће бити досадно.

Друга лига

Помињана је могућност да ће се на овој сједници Извршног одбора Фудбалског савеза Републике Српске расправљати и о реорганизацији других лига, односно да се умјесто досадашње двије групе са по 16 клубова игра једна, која би имала 18 чланова. Међутим, како се понедјељак приближава све је више оних који сматрају да од тога неће бити ништа, бар за ову сезону и да ће овај систем заживјети тек за годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана