Промовисана монографија поводом пола вијека КК “Приједор-Спартак”

Срна
Промовисана монографија поводом пола вијека КК “Приједор-Спартак”

ПРИЈЕДОР - У Музеју Козаре вечерас је представљена монографија поводом 50 година постојања и рада Кошаркашког клуба /КК/ “Приједор-Спартак”.

Члан Управног одбора КК “Приједор-Спартак” Владо Рељић подсјетио је да је овај клуб настао 1971, односно годину дана након Свјетског првенства у кошарци одржаног у Словенији, на којем је Југославија постала шампион.

“Уз огромно одушевљење и ентузијазам никли су овдје кошеви у Приједору на све стране, то је резултирало тиме да ентузијаста Момчило Мрђен, професор приједорске гимназије који је предавао психологију и филозофију, као посебан човјек, заљубљеник кошарке, покрене активности и практично он формира највећим дијелом тај клуб. Сви почеци Клуба везани су за његово име, он је био и дугогодишњи тренер”, рекао је Рељић.

Он је додао да се начин живота у вријеме када је Клуб формиран много разликује од данашњег.

“Конструкције кошева су биле на сваком ћошку у граду и приградским насељима, заљубљеност те дјеце и тих дјечака у ту игру. Сада је већ друга ситуација, ново вријеме, ново доба, информатичко друштво, неке друге преокупације и занимања, нажалост, одвлаче дјецу од спорта, а спорт је увијек права прилика за социјализацију и за то да дјеца одрасту у добре људе”, нагласио је Рељић.

Аутор монографије Саша Јаковљевић, декан Факултета спорта и физичког васпитања у Београду који је и бивши кошаркаш овог клуба из Приједора, представљајући ауторски рад, истакао је да је хронолошки приказао развој КК “Приједор-Спартак”, те да је велики број информација скупио од саиграча.

Јаковљевић је навео да је за писање имао два лична мотива - први јер је овдје одрастао играјући кошарку, а други што је хтио некако да се одужи, будући да је захваљујући приједорској кошарци коју је играо имао такав професионални пут, на којем је завршио ДИФ, па сад предаје кошарку на Факултету спорта и физичког васпитања у Београду и кошаркашки тренер је дуго година.

Он је додао да су сви услови за бављење кошарком били обезбијеђени у вријеме када је почео да се бави овим спортом, али да сада професионално бављење кошарком захтијева велика новчана улагања.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор рекао је да се у монографији може видјети све кроз шта је прошао КК “Спартак-Приједор”, чији је и он био кошаркаш.

“Управо у овом клубу сам одрастао, више од 15 година сам активно играо кошарку тако да ми је још драже што вечерас овдје присуствујем. Кроз овај клуб су прошле и стасавале многе генерације, овај клуб је изњедрио многе спортисте, то су прије свега добри и квалитетни људи који су веома успјешни у пословима којима се баве широм нашег града широм наше Републике Српске”, навео је Јавор.

Он је честитао КК “Спартак-Приједор” за јубилеј и пожелио да освајају побједе и пехаре, подсјетивши да је циљ града да што више подржи спорт и да је сада увео и стипендије за младе перспективне спортисте.

Током вечераше промоције додијељене су плакете, захвалнице и посебно признање граду поводом 50 година постојања овог клуба. /крај/ст/вј/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана