Промовисана књига о фудбалском клубу “Слога”

Срна
Промовисана књига о фудбалском клубу “Слога”

СРБАЦ - У Српцу је промовисана књига “ФК жСлогаж 1946-2021 - 75 година фудбала у Српцу”, Жељка Бабића који је описао настанак србачког фудбала и развојни пут “Слоге” као најстаријег фудбалског колектива.

Аутор је почео да прикупља документацију и фотографије за књижевни првенац по завршетку протеклог рата, а књигу је почео да пише прије 10 година.

“Био је ово тежак посао јер сам се прихватио да истражим, не само богату историју жСлогеж, већ цјелокупан развој србачког фудбала кроз протеклих седам и по деценија”, присјетио се Бабић.

“Слога” је кроз своју историју наступала у разним ранговима такмичења, а Бабић, који је и секретар клуба, каже да је за њих значај период од 1996. године јер је готово у континуитету била стабилан члан Друге лиге запад.

Према његовим ријечима, највећи од свих који су наступали за “Слогу” је Бранко Граховац, садашњи предсједник клуба, који је остварио богату каријеру освојивши титулу првака Румуније са “Оцелулом” и наступивши у Лиги шампиона гдје је, између осталог, бранио против “Манчестер јунајтеда” на чувеном “Олд Трафорду”.

Граховац је рекао је да је поносан што је књига објављена за вријеме његовог мандата и сматра да ће остати као богато спортско свједочанство будућим покољењима.

Рецензент књиге Проко Драгосављевић рекао је да се у књизи вјешто преплићу спортски и развојни пут Српца, успони и падови, а посебну пажњу аутор је посветио некадашњим легендама Ненаду Јоцићу, Вељку Вујићу, који су увијек били уз клуб.

На синоћњој промоцији у Дому културе били су некадашњи и садашњи играчи и тренери, чланови управе клуба, стручног штаба и других радника овог колектива, навијача и љубитеља фудбала.

Промоцији монографије присуствовали су и министар финансија Републике Српске Зора Видовић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић, директор Гарантног фонда Српске Радивој Крчмар, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић и друге личности из јавног, културног и спортског живота Српца и Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана