Проблеми новог руководства Џудо савеза - Жалбе коче преузимање

Дарко Драгичевић
Проблеми новог руководства Џудо савеза - Жалбе коче преузимање

БАЊАЛУКА - Новоизабрано руководство Џудо савеза Републике Српске којег чине предсједник Живко Милијаш, потпредсједник Јасенко Делић и генерални секретар Дејан Ћуп први пут се обратило јавности након што су изабрани на ове функције.

Они су водили правну битку са претходним руководством Савеза којег су смијенили на сједници Скупштине док су одлуком Основног суда у Бањалуци уписани у јединствени регистар удружења грађана као нови руководиоци. 

- Прије осам мјесеци посумњали смо да постоје разне малверзације тадашњег руководства Савеза и покренули иницијативу да се то истражи. Формирали смо ревизорску комисију да прегледа извјештаје и кренула је борба за промјене. На ове функције изабрани смо 23. јуна на ванредној скупштини Савеза када нас је подржало 25 клубова од 43 колико је регистровано. Добили смо рјешење Основног суда у Бањалуци према којем треба да преузмемо вођење овим тијелом. Ипак, постоје рокови за жалбу које старо руководство користи да се што дуже задржи у техничком мандату. Сумњамо да се желе што дуже задржати због "пеглања" рачуна - рекао је Делић.

Директно је прозвао водећи двојац Савеза који је пријављен бањалучком Окружном тужилаштву због сумње да су лажним фактурама извлачили новац. 

- Извјештај интерне ревизије прослиједили смо Министарству унутрашњих послова које је спровело истрагу и поднијело извјештај Тужилаштву против одговорних лица. Предсједник је тада био Огњен Павловић, а сада је предсједник ЏС БиХ, док је генерални секретар Синиша Ђукић. Они су пријављени да су искористили положај и овлаштења да су евидентирањем фиктивних рачуна у пословним књигама оштетели ЏС  РС и за себе прибавили противправну корист. Поменути двојац, незванично је извлачио новац из Савеза, и МУП наводи да се ради о контроли утрошка средстава у износу од 800.000 марака колики је био промет Савеза у поменутом периоду. За сада је евидентирано 100.000 марака и наставља се са даљим финансијским вјештачењем преосталог промета - навео је Делић. 

Позвао је МУП и Тужилштво да убрзају рад. 
- Рјешењем од 9. јула досадашња лица су избрисана из регистра и на то постоји рок за жалбу од осам дана. Судство је тако устројено да се жалбе могу доста пролонгирати па треба времена да Рјешење постане правоснажно тако да званично преузимање Савеза са наше стране може да потраје. Одлазећа структура свјесна је да нема већину и колико год да се жали може само да добије на времену, али у коначници ћемо преузети Савез - изјавио је Делић. 

Делић је прозвао предсједника Савеза Дражена Суботића. 

- Одлазеће руководство на челу са Драженом Суботићем по овом питању није урадило ништа. Није обавијестило јавност, клубове шта се дешава да постоје званични проблеми. Није повело мјере и радње према поменутим лицима која још обављају функције на којима су извршили кривична дјела за која се терете. Ако нису повели поступке, врло вјероватно су са њима у истом кошу. Није у реду да Суботић као предсједник, знајући да се против лица која су у Савезу води истрага , апсолутно није покренуо дисциплински поступак. Било би најморалније да поднесе оставку јер неће остати предсједник ЏС РС  - поручио је Делић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана