Притисак директора најјачих свјетских трка на УЦИ уродио плодом: “Београд - Бањалука” остаје у календару

Душан Репија
Притисак директора најјачих свјетских трка на УЦИ уродио плодом: “Београд - Бањалука” остаје у календару

БАЊАЛУКА - Трка “Београд - Бањалука”, послије мало одгађања, нашла се у званичном календару Међународне бициклистичке федерације (УЦИ) за 2022. годину, што значи да ће бити одржана по 16. пут.

Због пуштања химне Русије током Свјетског првенства у аматерском бициклизму које је одржано у Источном Сарајеву, УЦИ је на конгресу у Паризу запријетио суспензијом директору тог првенства и ове трке Владимиру Куваљи, као и избацивањем свих догађаја из календара. Ипак, иза најјаче бициклистичке трке у региону стали су директори највећих трка на свијету попут Тур де Франса, Ђира, Вуелте, који су извршили својеврсни притисак на УЦИ, па ће друмовима Србије и Српске поново јурити караван бициклиста.

- Тек сада смо у ствари свјесни колико је наша трка важна и какво мјесто има у свијету. Није мала ствар када иза вас стану најбољи од најбољих. То значи да цијене и поштују наш рад и минулих 15 издања, посебно посљедња два, која смо организовали у јеку пандемије, када је велика већина организатора одлучила да одустане. Наша борба је била тешка у посљедње двије године када је у питању финансијска ситуација, а посљедња два мјесеца водили смо и правну битку. Нисмо погнули главу на конгресу у Паризу, што се испоставило као исправан потез јер је подршка стигла са свих страна, па људи који одлучују у УЦИ нису имали много избора  - рекао је Куваља.

Термин одржавања који је тренутно уписан у календар је од 26. до 29. априла, али постоји шанса да буде одржана нешто раније, од 14. до 17. априла.

Исходом правне борбе задовољан је и предсједник Бициклистичког савеза БиХ Тони Зорић, који је нагласио да је континуитет одржавања трке изузетно важан.

- Овај догађај већ има завидну и значајну традицију, те је постао препознатљив далеко ван граница БиХ. Долазак такмичара из двадесетак земаља и чињеница да је трка у првој категорији свакако су врло значајни за развој бициклизма на овим просторима. Са друге стране, даје могућност нашим младим бициклистима да осјете како је возити са елитним бициклистима - рекао је Зорић.

За сада је познато да ће домаћини трке бити Београд, Бијељина и Власеница, док је Бањалука под знаком питања, иако су обављени прелиминарни разговори. У игри су још Добој, Дервента и Прњавор, као и Обреновац и Шабац.

Пријаве екипа

Пријаве за трку већ су послале 23 екипе, а 17 их је потврдило долазак.

- Према овом списку, квалитет ће сигурно бити на нивоу претходних, а нема дилеме да ћемо преосталих пет, шест екипа пажљиво одабрати. Велика нам је част што се велики број екипа враћа из године у годину код нас, јер је то доказ да им је све потаман и да се лијепо осјећају - рекао је извршни директор трке Горан Гуска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана