Пријем за златне генерације рукометаша добојске Слоге и Југославије

Срна
Пријем за златне генерације рукометаша добојске Слоге и Југославије

ДОБОЈ - У Добоју је данас организован пријем за рукометаше добојске Слоге који су 1984. године играли финале Купа побједника купова против Барселоне, као и репрезентативце Југославије који су 1999. године освојили треће мјесто на Свјетском првенству у Египту.

Пријем у хотелу Парк у оквиру Међународног рукометног ТВ турнира шампиона организовали су градоначелник Добоја Борис Јеринић и предсједник Извршног одбора ТВ турнира Данијел Шарић.

Тренер тадашње Слоге Јосип Главаш изјавио је новинарима да је то била златна генерација добојских рукометаша, које је преузео као млад тренер.

-Дошли смо чак до Купа купова Европе, до финала са „Барселоном“ у којем смо изгубили са три разлике - подсјетио је Главаш, те навео да је то шпанској екипи био први освојени рукометни трофеј који је изложен у музеју тог клуба, гдје су наведена и имена играча Слоге.

Главаш је подсјетио да је са том генерацијом Слоге 1987. године освојио и добојски турнир.

Драган Шкрбић играо је за репрезентацију Југославије која је 1999. године освојила бронзану медаљу у Египту.

Учествовао је више пута на добојском турниру у тиму Црвенке, као и Црвене звезде са којом је 1989. године освојио прво мјесто.

-За нас је у то време добојски турнир био у рангу неке лигашке титуле или купа. Тад је то било неко незванично светско клупско првенство - изјавио је Шкрбић, истичући да се тај имиџ турниру враћа захваљујући Шарићу.

Шарић је рекао да је поносан што је са организационим тимом успио да на једном мјесту окупи историјска спортска имена која су освајала свјетска и олимпијска злата.

Јеринић је истакао да је лијепо присјетити се трофејних дана добојске Слоге, али и репрезентације Југославије која је у тешким условима успјела да дође до медаље.

Званице су након пирјема посјетиле изложбу “Дресови спортских асова” на којој су изложени рукометни дресови и реквизити у власништву колекционара Бориса Врховца из Бањалуке.

Највећи успјех у историји добојска Слога остварила је 24. марта 1984. када је у Барселони играла финале Купа побједника купова против Барселоне. Слога је тада поражена резултатом 21:24.

На овогодишњем ТВ турниру учествује седам екипа, од осам предвиђених, пошто је екипа Веспрема из Мађарске отказала учешће због вируса који је заразио осам играча и три члана стручног штаба.

Финалне утакмице биће одигране данас од 17.20 часова за треће мјесто између екипа Татабање из Мађарске и Бешикташа из Турске, а од 20.15 часова за прво између Ел Ахлија из Египта и Загреба.

У 220 часа предвиђена је церемонија затварање турнира.

Вечерас од 22.30 часова биће одржан концерт пјевача Игора Вукојевића у Парку народних хероја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана