Предсједник ОРК Бањалука: Систем финансирања је лоше направљен

Дарко Драгичевић
Предсједник ОРК Бањалука: Систем финансирања је лоше направљен

БАЊАЛУКА - Након саопштења Омладинског рукометног клуба Бањалука да одустаје од финалних турнира првенства БиХ у млађим категоријама због недостатка новца, огласио се само Рукометни савез Републике Српске.

Управо тај податак показује колика је, у ствари, брига надлежних за млађе категорије и колико их интересује чињеница да дјечаци неће бити у прилици да се боре за трофеје и да ли ће наставити своје рукометне каријере.

Предсједник клуба Драшко Будиша истиче да је подршку добио од појединаца, али да надлежни нису реаговали, нити их је неко позвао. Други клубови су у истим проблемима, али не желе јавно да реагују.

- Званично се обратио само Рукометни савез Републике Српске који ће организовати састанак да сви заједно видимо како бисмо пронашли рјешење за овај проблем. Такође, незванично имамо информацију и да је Рукометни савез БиХ почео да тражи рјешење за омладинска такмичења. Остали надлежни се нису уопште огласили и то нас сигурно боли, јер знамо колико смо труда уложили да имамо све ове селекције. Због те дјеце и њихове будућности у рукомету не смијемо да одустанемо. У три млађе категорије ове сезоне смо шампиони Републике Српске, у једној вицешампиони, са нашим момцима које смо извели од пионира играмо сениорску лигу. Имамо подршку родитеља и не желимо да изгубимо ову дјецу. У свакој од тих генерација имамо заиста талентованих младића и због њихове будућности наставићемо да се боримо да имају услове за нормалан рад и напредовање - истакао је Будиша.

Предсједник ОРК Бањалука истиче да је систем финансирања спорта погрешно постављен. Новац иде сениорским тимовима који имају могућност да пронађу спонзоре, док за млађе категорије остају “само мрвице”.

- Систем није добро направљен јер нема улагања у млађе категорије. Све се даје за сениоре и њихове резултате. А како ћемо добити играча за сениорски тим ако нема улагања у младе? Да би се створио играч, он мора да прође школу, да научи основе и напредује. Зато нам се и дешава да у сениорским тимовима немамо домаће играче, већ да морамо да доводимо играче са стране. А све то кошта. Ако се овако настави са лошим рјешењима, свешћемо спорт само на рекреацију. Да бисмо створили квалитет, морамо да имамо базу. Не прави се кућа од крова, а темељ сваког спорта су управо млади - додао је Будиша.

Дјеца су талентована

Будиша посебно истиче да у Српској има талентованих играча.

- Често чујемо како немамо талентовану дјецу, што није тачно. Имамо ми талентованих спортиста, али им је потребно обезбиједити нормалне услове за тренинг. Имамо и добре тренере, али често су проблеми термини за тренирање, неодлазак на такмичења. Све то обесхрабри дјецу, која не виде излаз и могућност за напредак и затим оду другим путем, јасан је Будиша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана