Португалци фаворити, али...

Г.С.
Португалци фаворити, али...

ЛИСАБОН - Некадашњи саиграчи из Фјорентине Предраг Мијатовић и Нуњо Гомеш сагласни су у вези са оцјеном да у недјељном дербију групе А квалификација за Мундијал Португалија има улогу благог фаворита, али да Србија није без шанси.

Два тима су у циљну равнина ушла изједначена, са по 17 бодова и ко побиједи, извадиће директну визу за Катар. Домаћин је у бољем положају јер, поред тога што ће имати подршку својих навијача, може и са ремијем да осигура трон док “орловима” игра само побједа.

И поред тога, Мијатовић вјерује да чета Драгана Стојковића мисију може да оконча на најбољи могући начин.

- Да би се неко дружио са надом, потребно је и да сарађује са нечим опипљивим, да посједује адуте из којих ће, евентуално, да изникне оно чему тежи, да вјерује у оно што говори, да брани сваку изговорену реч. Вјерујем да постоје шансе. Није ми промакла ни једна утакмица Србије, али и Португалије у овосезонским квалификацијама. На основу њих ћу и да судим. Србија је досадашњим играма заслужила више од домаћина предстојећег двобоја. Па ипак, улога фаворита за директан пласман на СП и даље је у рукама Португалаца, због свих њихових ведета - истакао је Мијатовић.

Некадашњи ас Партизана, Валенсије, Реала врло брзо се пребацио на анализу српског националног тима:

- Радује ме атмосфера, амбијент, расположење у репрезентацији. Раније сам поменуо и игру као најбитнију ставку. Неко ће рећи да убједљива побједа над Катаром не значи ама баш ништа, не бих се усагласио, сматрам да и она представља вјетар у леђа. Можда ћу све да изненадим уколико кажем да су изгледи готово подједнаки, да тас незнатно претеже на страну Португалије и да ће о свему да одлучују нијансе. То је мој став, моје мишљење, моја оцјена. Иза тога стојим - јасан је Мијатовић.

У сличном тону је говорио и Гомеш, апострофирајући домаћи терен као велику превагу у мечевима попут овог:

- Слажем се да је Португал фаворит и ту улогу жели да оправда на терену. Домаћи терен је у мечевима одлуке, као што је овај, велика предност. Очекујем добру игру оба тима и једну одличну утакмицу у недељу увече. Домаћин има феноменалан тим састављен од великог броја играча вансеријског квалитета. Јасно је да је са Роналдом на терену много јачи и да у том случају још лакше стиже до побједе. Када је здрав и расположен, Кристијано је увијек највећа пријетња противничкој одбрани.

Па ипак, некада сјајни нападач није пропустио прилику да похвали  “орлове” који су, како каже, од доласка Драгана Стојковића Пиксија на клупу другачија екипа.

- Србија, традиционално, може да рачуна на изврсне играче и увијек је имала конкурентан тим. Рекао бих да са Стојковићем као колектив дјелује јако добро и да више не зависи од индивидуалних квалитета појединаца. То је екипа која током цијеле утакмице тражи гол и ствара много шанси. Мислим да је и тактички боље организована него раније - закључио је Гомеш, уз констатацију да српски центарфор Душан Влаховић може постати један од најбољих свјетских голгетера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана