Подмукли покушај куће кошарке из Сарајева према дјеци из Републике Српске: Савез перфидно брани наступ за Србију

Г.С.
Подмукли покушај куће кошарке из Сарајева према дјеци из Републике Српске: Савез перфидно брани наступ за Србију

БАЊАЛУКА - Кошаркашки савез БиХ на перфидан начин покушава да дјеци из Републике Српске ускрати право да једног дана заиграју за репрезентацију Србије, уколико добију позив.

Наиме, КС БиХ организовао је контролне тренинге дјечака рођених 2008. године који су уз позив добили ФИБА образац чијим би се потписивањем обавезали да играју само за БиХ, те у будућности не би могли да играју ни за једну другу државу, а то све до своје 23 године уколико би добили позив.

Овај потез представља крајње подмукао потез Савеза којег правда заштитом својих интереса, мада није јасно зашто је послат дјеци до 14 година када у том узрасту нема званичних такмичења под окриљем ФИБА за која би била потребна званична пријава. Такмичења крећу од кадетске конкуренције односно тек са 16 година. Очигледна је намјера да се испод радара заустави одлазак талената, првенствено у Србију, па чак и Хрватску или Турску.

Ипак, нико од оних који су добили позив и допис немају обавезу да потпишу поменути ФИБА образац, већ је све на добровољној бази мада дјеца и њихови родитељи обично нису довољно упућени у дешавања, па је могуће да парафирају документ с најбољом намјером што их касније може много коштати уколико дође понуда неке друге кошаркашке федерације за коју би жељели да играју.

Јасно је да код дјечака из Републике Српске који се баве кошарком, као и њихових родитеља постоји жеља и емоција да једног дана обуку дрес “орлова” па је евидентно да КС БиХ жели да их што раније онемогући у томе, иако је наступ за било коју репрезентацију на дугачком штапу.

Као и неке ствари раније и ово је изгледа урађено без знања и дозволе Управног одбора КС БиХ који даје коначну сагласност на сваки приједлог или одлуку већ је то неко урадио на своју руку.

За сада, из Републике Српске само су Далибор Илић и Огњен Кузмић заиграли за репрезентацију Србије, док су браћа Марко и Иван Рамљак наступали за Хрватку баш као и Бојан Богдановић. Мало познат јесте случај натурализације Тарика Биберовића који је добио турско држављанство 2018. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана