Почетак кошаркашке Лиге БиХ и даље у магли: Клубови чекају милост скупштине

Милан Зубовић
Почетак кошаркашке Лиге БиХ и даље у магли: Клубови чекају милост скупштине

БАЊАЛУКА - Циркус у Кошаркашком савезу БиХ наставља се и ове године. Иако је почетак такмичења у Лиги БиХ номинално заказан за 8. октобар, он није званично потврђен јер Управни одбор нема кворум да усвоји акте.

Управном одбору су везане руке након што је члан овог тијела Пеђа Јовановић поднио оставку послије одласка још једног члана, Мирзе Телетовића, тако да још нису познати клубови учесници, не зна се ко ће бити комесар такмичења, нису усвојене листе судија и делегата.

- Сада све зависи од изборне скупштине за коју такође не знамо када ће бити одржана. Кошаркашки савез Републике Српске прије неких 15 дана тражио је да што хитније буде одржан састанак скупштине, а томе се придружио и КС Херцег-Босне мада помака нема. Пројектовано је да такмичење за мушкарце крене 8. октобра, а за жене седам дана касније, али све то треба да верификује УО који нема кворум да одлучује. Клубови су у најтежој ситуацији јер се не могу организовати и темпирати форму за почетак - рекао је члан УО КС БиХ Синиша Ковачевић.

Према ранијем договору Лига би требало да броји 13 екипа, а Игокеа би била ослобођена наступа јер игра два међународна такмичења. На основу пласмана прошле сезоне, у новој би требало да играју Борац, Леотар, Младост, Радник, Братунац, Широки, Спарс, Промо, Слобода и Посушје који су имали рок до 22. августа да се изјасне о свом статусу, али многи су тај рок пробили. Због катастрофалне финансијске ситуације Братунац скоро сигурно неће играти и распустио је екипу након десет дана припрема, а великих проблема има и Радник. Други бијељински клуб Будућност БН као шампион Републике Српске играће у елитном рангу док су од њега одустали шампиони система А и Херцег-Босне, Студент из Тузле односно Груде. Зрињски и Босна Ројал су испали, а Челик је одустао од такмичења током сезоне. Мањак клубова покушаће да искористи Славија из Источног Сарајева. Вицешампион Републике Српске поднио је кандидатуру за улазак у највиши ранг.

- Дошли смо у ситуацију да много клубова одустаје због мањка финансија. На посљедњем састанку који смо имали прије оставке Јовановића разговарало се о броју учесника и већ тада је било јасно да ћемо тешко попунити предвиђени број. Славија је поднијела захтјев за играње баш као и Босна Ројал па ћемо видјети шта ће бити даље. Тешко је нешто говорити унапријед док се не окупи нови Управни одбор - нагласио је Ковачевић.

Прошла сезона

Скандал у вези са почетком сезоне десио се и прошле године када је нелегално организовано жријебање такмичарских бројева којем нису присуствовали клубови из Републике Српске те Спарса, Челика и Прома. Прво коло одиграно је без клубова из Српске који су се прикључили тек касније након што је КС БиХ постигао консензус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана