Планови Шаховског савеза Републике Српске: Свако мјесто и школа да имају клуб

Милан Зубовић
Планови Шаховског савеза Републике Српске: Свако мјесто и школа да имају клуб

БАЊАЛУКА - Руководство Шаховског савеза Републике Српске задовољно је постигнутим циљевима у 2021. години, током које су успјели да одрже сва планирана такмичења. У години на измаку имали су осам манифестација и на 46 турнира у званичном систему наступило је 679 такмичара. Према ријечима генералног секретара ШСРС Немање Шипке, 2020. године направили су одличне резултате, које су поновили ове и додали још једно за најмлађе такмичаре.

- Врло битна ствар је да смо прошлог јануара уз помоћ Министарства за породицу, омладину и спорт измирили пореска дуговања које је Шаховски савез годинама вукао и често због тога имао блокиран рачун. Савез је сада стабилан и један од циљева је да обезбиједимо генералног спонзора за наша такмичења - рекао је Шипка.

Предсједник ШСРС Александар Ковач дјелимично је задовољан учињеним јер сматра да је могло и више.

- Околности се нису много промијениле у односу на прошлу годину јер “ковид” и даље пријети, тако да неке наше визије и жеље нисмо могли да остваримо, па нисмо направили очекивани помак. Циљеве за наредни период одавно смо поставили. Жеља нам је да свака основна школа има шаховску секцију и да базу од 679 учесника на нашим такмичењима увећамо бар за три пута јер ће нам квантитет донијети квалитет. Рад са младима биће основна преокупација док сам на челу савеза и то мора да доминира међу активностима. Уједно, свако мјесто, општина, односно локална заједница у Српској мора да има клуб који ће се такмичити у неком рангу (Премијер, Прва и Друга лига) - казао је Ковач.

На његове ријечи надовезао се Шипка, који је најавио да ће након јануарских празника обавити разговоре са људима који су заинтересовани да обнове шаховске клубове у својим срединама уз помоћ савеза.

- Како бисмо потпуно стабилизовали ШСРС, обићи ћемо све локалне заједнице у којима нема активних клубова и урадити све да они буду основани или реактивирани. Рецимо, Мркоњић Град, Нови Град и Козарска Дубица немају шаховске клубове, којих је било до прије 10-15 година и наступали су на такмичењима, али је људски фактор био пресудан да они буду угашени. Многи би се изненадили када би знали колико је дјеце у основним школама заинтересовано за шах, али кад прођу основни ниво, “ударе у зид” јер немају клубове у којима би систематски радили - рекао је Шипка.

Српска опен

Предсједник Ковач најавио је да ће у наредном периоду сениорско првенство бити много квалитетније.

- Желимо да организујемо јак турнир током љетњих празника, којем ћемо дати име Српска опен. Он би окупио велемајсторе из региона и наши такмичари би имали прилику да одмјере снаге са најбољим шахистима Балкана. Уједно, ускоро нас очекује и изборна Скупштина, као и избор свих нових органа савеза по новом Закону о спорту Републике Српске - казао је Ковач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана