Писторијус захтијева условну слободу након 10 година од убиства партнерке

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ЈОХАНЕСБУРГ- Бивши јужноафрички параолимпијац Оскар Писторијус добиће још једну шансу за раније пуштање на слободу, десет година након што је осуђен за убиство партнерке Риве Стинкамп, јавио је Ројтерс.

"Поправни одбор за надзор и условни отпуст ће одлучити да ли је затвореник прикладан за социјалну реинтеграцију", рекао је потпарол одбора Сингабако Нксумало.

Фактори који се узимају у обзир прије одлуке о пуштању на условну слободу су природа почињеног злочина, шансе за поновно чињење кривичног дјела, понашање у затвору, физичко и ментално добростање, као и потенцијалне пријетње с којима се прекршилац може суочити након изласка.

Параолимпијски шампион је упуцао Стинкамп на Дан заљубљених 2013. године, након чега је осуђен на пет година затвора због кривичног дјела убиство, али му је Високи апелациони суд 2015. године продужио казну на шест година, што је представљало мање од половине предложене казне тужилаштва, које је тражило минимум 15 година.

Високи суд је двије године касније осуђенику додијелио нову казну од 13 година и пет мјесеци, наводећи да је шестогодишња затворска казна "шоканто блага".

Писторијусу је условна слобода одбијена у марту, међутим, Уставни суд је саопштио да је половина казне одслужена, након што је почетак служења казне помјерена с 2017. на 2016. годину.

 "Нисам убjеђена да је Писторијус рехабилитован, будући да то подразумијева да особа буде у потпуности спремна да се суочи с истином њеног злочина и посљедицама", изјавила је Џун Стинкамп, мајка убијене Риве.

Њен заступник Роберт Метјуз истакао је да је битно узети у обзир утицај који је Писторијусово злодјело имало на породицу Стинкамп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана