ФСРС прославио 30. рођендан, почасни гост Пикси: Фудбал био и остао више од игре

М.З.
Foto: М.Зубовић

БАЊАЛУКА -Од 5. септембра па до данас фудбал је био и остао више од игре. Фудбал је градио мостове пријатељства и зато је најважнија споредна ствар на свијету. Фудбалски савез има своју аутентичну причу, али најдубљи траг оставили су Куп Републике Српске и Дан фудбала.

Рекао је то предсједник Фудбалског савеза Републике Српске (ФСРС) Вицо Зељковић у уводом обраћању на свечаној академији "Фудбал је живот" која је поводом 30 година од оснивања Фудбалског савеза Републике Српске одржана у Народном позоришту Српске у Бањалуци.

И селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси стигао је у Бањалуку гдје је био почасни гост на прослави јубилеја.

Селектор орлова обио је највећи аплауз присутних у Народном позоришту, а хуманитарац из Бањалуке Милорад Арлов уручио му је бисту патријарха Павла.

- Сваки долазак овде схватам као повратак кући. Искрено осећам вашу подршку и љубав коју пружате, а и сами играчи осећају љубав која је изражена са ваше дтране. Тако да имамо oбавезу да дамо и више него што можемо. Савезу честитам на првих 30 година и да будете још бољи, а можете и да створите услове за они који ће репрезентoвати своју државу на најбољи могући начин. Катар је мала земља, али веома битна. Људи ме срећу и питају када почињу припреме, а Србија ће дати све од себе да обрадује свој народ. Реч предаја у нашем речнику не постоји. Тако ће бити у Катару - рекао је легендарни Пикси.

Академији су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик,  министар породице, омладине и спорта Српске Соња Давидовић, министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић те бројни други представници из јавног и друштвеног живота Српске.

Путем видео линка јубилеј Фудбалском савезу честитали су предсједник Црвене звезде Светозар Мијаиловић и легендарни фудбалер те функционер Душан Маравић.

Потпредсједник Организационог одбора за обиљежавање јубилеја и један од оснивача Савеза Томо Марић уручио је Златни грб ФСРС породици покојног предсједника ФСРС Милана Јелића којег је преузео његов син Петар.

Други Златни грб ФСРС добила је компанија "m:tel" у чије име је преузела генерални директор Јелена Триван.

Златни грб за искрено партнерство припали су Небојши Лековићу и Влади Ђајићу.

-Драго ми је што сам поново овде након 20 година, а из ове перспективе 30 година делује као 100 година у неким другим савезима јер знамо шта сте заједно прегурали - рекао је Лековић.

 Зељковић је уручио Златни грб Милораду Додику који се обратио Драгану Стојковићу.

- Добро дошао међу своје и на своје. Само фудбал може да пружи велику радост, а понекад и тугу. Славимо 30 година постојања Републике Српске настале 9. јануара 1992. године, а ФСРС је посљедица тога. Вјерујемо да ћемо једног дана моћи да се такмичимо на међународној сцени. Честитам орвих 30 година и надам се што боље статусом имиџу ове организације. Градићемо национални стадион у Бањалуци и треба нам сарадња са другим нивоима власти да то остваримо и да имамо гдје да играмо, да рецимо Борац или неко други не мора играти нешто друго - рекао је Додик.

Фудбалски савез Републике Српске основан је 5. септембра 1992. године, а оснивачка Скупштина је одржана у Банском двору у Бањалуци. За првог предсједника изабран је Бранко Лазаревић из Бијељине, а генералног секретара Родољуб Петковић из Бањалуке.

Након Лазаревића предсједници су били Милан Јелић из Модриче и Миле Ковачевић из Градишке. Данас је на челу Фудбалског савеза Српске Вицо Зељковић из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана