Пешићево изненађење на списку – тандем рођен после Индијанаполиса

ГС
Foto: скриншот

Млади кошаркаши Меге Никола Јовић и Никола Ђуришић изјавили су да су са одушевљењем дочекали позив у сениорски тим Србије.

На првом списку који је селектор Светислав Пешић објавио за новембарски циклус квалификација за Мундобаскет 2023. године против Летоније и Белгије налазе се двојица тинејџера, који нису били ни рођени када је у Пешић освојио титулу првака свијета у Индијанаполису 2002. године.

Јовић је овог љета напунио 18 година, а Ђуришић ће тек следеће године постати пунолетан.

"Када сам почео да тренирам кошарку сан ми је био да играм у репрезентацији. Одушевљавао сам се Милошем Теодосићем, обожавао сам да га гледам и он ми је на неки начин био узор, херој мог детињства. Надам се да ћу имати прилику да га упознам, а могућност да са њим будем у истом тиму за мене је нестварна", рекао је Јовић.

Његов имењак истиче да је био пријатно изненађен када је видио да се налази на списку селектора.

"Био је то шок за мене, онај најпозитивнији могући. Наћи се на списку са таквим кошаркашким именима ми заиста много значи, а посебно јер је позив стигао од таквог тренера као што је Светислав Пешић. Играти за репрезентацију је нешто најбоље што може да се деси једном спортисти. Знам колико је то важно, јер је и моја мама била репрезентативка у одбојци (прим.аут Весна Читаковић Ђуришић) и зато ћу ако ми се укаже шанса дати све од себе да оправдам очекивања", испричао је Ђуришић.

И Јовић и Ђуришић су још прошле такмичарске године дебитовали у сениорском тиму Меге, а ове сезоне добили су много значајније улоге, а о томе свједочи и статистика по којој Јовић на терену просјечено проведе 27, а Ђуришић 15 минута.

"Веома сам задовољан у Меги која је идеална средина за развој младих играча. Добијам много простора у игри и искуство које скупљам је драгоцено. Тренери у стручном штабу ми много помажу. Грешке су саставни део игре, поготово када сте млад играч, а у Меги и када грешим, ја добијам прилику да те грешке и исправим, а то је неопходна подршка сваком младом играчу коме није лако да се адаптира на преласку из јуниорске у сениорску конкуренцију. Имам доста осцилација и на томе морам много да радим", кажже Јовић.

Ђуришић истиче да имају врхунске слове за рад и да им је тренер Владимир Јовановић много посвећен.

"Помогао ми је да схватим кошарку на другацији начин, да се она игра на оба краја терена. Велику захвалност дугујемо клубу, јер овај позив у национални тим је последица системског рада и шансе која се младим играчима указује у Меги. Без обзира на то колико смо талентовани, да нисмо добили довољно простора у игри, не бисмо ни могли да будемо на оку селектору Пешићу", објаснио је Ђуришић.

Мега је и ове сезоне убједљиво најмлађи тим у региону, а Јовић, Ђуришић и остали су у осам досадашњих кола уписали три побједе.

"Имамо велике циљеве и желимо да се боримо за пласман меду шест најбољих екипа у АБА лиги што обезбеђује учешће у доигравању. Регионално такмичење ове године је заиста квалитетно, са прегршт одличних играча и привилегија је за нас младе да имамо могућност да се надигравамо са њима јер после тако јаких утакмица сви ми постајемо бољи", закључио је Ђуришић.

Кошаркаши Србије следећег четвртка почињу квалификације за Светско првенство 2023, утакмицом против Летоније у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана