Којих Пешићевих 12 иде у поход на злато?

ГС
Foto: Архива

Потврда да ће Никола Јокић наступити на предстојећем Европском првенству пробудила је највише амбиције у српској кошаркашкој јавности. С разлогом – и без Јокића би Србија била међу фаворитима за злато, а са њиме је главни фаворит, мада ће наравно бити још више него конкурентних екипа.

Грчку ће предводити Јанис Адетокумбо, а Лука Дончић Словенију. Код Шпаније је у току смјена генерација, мада не треба потцијенити ефекат свега што је грађено посљедњих двадесет година, док за Французе неће играти Де Коло, Батум и највјероватније Гобер, преноси Спорт клуб.

Прије Евробаскета, Орлове чека веома важан ФИБА прозор квалификација за Свјетско првенство – окршај са Летонијом у гостима 30. јуна, а затим и са Белгијом код куће 3. јула.

Иако ће селектор Светислав Пешић и сви око репрезентације енергију прво усмјерити на та два битна дуела, вијест о Јокићевом игрању покренула је и све нас који кошарку волимо да „правимо списак за Евробаскет“. Уосталом, посебна је ствар бити навијач кошаркашке репрезентације Србије.

Богдан Богдановић оперисао је кољено и мале су шансе да ће наступити на Евробаскету. То је велики хендикеп узевши у обзир Богдановићев квалитет и посебну инспирацију и посвећеност националном тиму, али Орлови имају довољно дубок састав да тај изостанак покрију, поготово сада када ће се игра вртјети око Јокића.

Засад није најављен ниједан други отказ, а свима је пао камен са срца када се Василије Мицић брзо вратио на паркет у финалној серији плеј-офа турског шампионата Ефеса и Фенербахчеа.

Мицић и Милош Теодосић сигурни су на позицији плејмејкера, а не би било изненађење ни да их виђамо скупа на паркету, поготово у ситуацијама када Јокић одмара.

На позицији два, поготово у свјетлу одсуства Богдановића, изузетно је значајан изврстан начин на који је Марко Гудурић завршио сезону. Свој је на своме у Фенеру и послије НБА епизоде поново је протагониста на европским паркетима – већ се зна шта и колико може да се очекује од њега, а Гудурић је сада и зрелији и поузданији у доношењу одлука.

Своје мјесто у тиму имаће и Немања Недовић – вјероватно више на двојци него на плејмејкеру. Он је друкчији тип играча од Гудурића, а није искључено ни да добије минуте на мјесту организатора игре, у зависности од противника.

Споменута четворка споља требало би да је сигурна, а питање је ко ће се још придружити. Вјероватно је први кандидат Данило Анђушић – вјероватно и једина свијетла тачка у оном за све болном поразу од Италије, Анђушић је ове сезоне имао значајне и продуктивне минуте и на евролигашком нивоу са Монаком. Уз то је чисти шутер, што је увијек добродошло у тиму са толико квалитетних додавача. Знак питања – Анђушића већ неко вријеме нема на паркету, са трибина је гледао и почетак финалне серије плеј-офа шампионата Француске.

Алекса Аврамовић има већ големо искуство играња за репрезентацију у квалификацијама и умије да донесе много за мало минута – било је и пропуста у дресу Партизана, али то искуство требало би да му значи за убудуће.

Огњен Јарамаз иза себе има солидну сезону у Бајерну, и такође је навикао да доприноси у ограниченој минутажи или са специјалним задацима, јер је конкуренција превелика да би био носилац. Видно је побољшао и дефанзиву.

На позицији тројке сигурни су Никола Калинић и Владимир Лучић. Калинић је одиграо одличну сезону у Звезди, мада са другачијом улогом која му неће бити намијењена у репрезентацији.

То сигурно неће бити проблем, јер је Калинић прије свега тимски играч, а исто важи и за Владимира Лучића, који игра кошарку каријере у посљедње двије сезоне у Бајерну. Њих двојица су идеалан додатак Мицићу и Јокићу, и могу да им помогну на различите начине – кретњом без лопте и утрчавањима, на скоку, дефанзивно…

Немања Бјелица, који се тренутно бори са Голден Стејтом за НБА прстен, биће прва четворка. Ту се Пешићу – слично као и на позицијама један и два – отвара простор за маневар. Можда у комбинацију упадне и Огњен Добрић, који може да игра двојку и тројку, пошто и Калинић и Лучић и те како могу да покрију позицију четири по потреби и у зависности од директног супарника.

Дејан Давидовац је у каријери играо на свих пет позиција, у Звезди смо га у завршници сезоне видјели чак и на центру.

Ако гледамо на дуже стазе, остаје да се види какви су планови Николе Јовића овог љета у којем ће бити биран у првој рунди драфта, као и какав је статус Алексеја Покушевског – од њега у Тандеру и даље очекују много, а у садашњој и такмичарској репрезентацији Србије не би могао да рачуна на озбиљнију улогу. Ипак, дугорочно би било значајно да већ сада буду уз тим.

У контексту гледања у будућност, Ален Смаилагић имао је солидну сезону у Партизану, мада је први дио сезоне ипак био знатно бољи (углавном са позиције пет). Ускоро ће напунити 22 године, као и његов саиграч из Партизана, центар Балша Копривица – он је био бољи како је сезона одмицала и врло је вјероватно да ће се наћи на ширем списку, баш као и Урош Трифуновић. На њему ће бити мјеста и за 22-годишњег Далибора Илића из Игокее.

На петици има најмање дилема – уз Николу Јокића, ту је њему савршено комплементарни Никола Милутинов, којем је принудно спорији темпо у другом дијелу сезоне (усљед суспензије ЦСКА из Евролиге) можда и пријао да до краја опорави тијело.

Бобан Марјановић ће бити ту као специјалиста, мада није искључено да као трећи центар иде Филип Петрушев – опет, улагање у будућност послије лоше сезоне Петрушева у Ефесу, а Боби сигурно не би имао много минута поред Јокића и Милутинова. Ако се догоди нешто непланирано, у комбинацију би могао да ускочи и Лука Митровић, који се у сезони за нама у Звезди препородио као петица.

Шири списак вјероватно ће укључивати још младих кошаркаша, прије свих Николу Ђуришића (18), а ту ће вјероватно бити и неки старосједиоци попут Звездиног тандема Бранко Лазић–Огњен Кузмић, затим крилног играча Партизана Радета Загорца, Драгана Милосављевића и Душана Ристића, а можда и Стефана Јовића, који послије повреде покушава да врати каријеру на прави пут.

Познајући Светислава Пешића, вјероватно ће бити и барем једно име које ће све изненадити.

Када се све сабере и одузме, Србија има моћан тим. Чак и ако дође до неких непланираних отказа и/или повреда, Орлови ће и даље моћи и треба да пуцају на злато од 1. до 18. септембра.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана