Пешић: Играчи на најбољи начин представљали земљу

Танјуг
Пешић: Играчи на најбољи начин представљали земљу

БЕОГРАД- Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић истакао је да су играчи на најбољи начин представљали земљу на Евробаскету.

Србија је елиминисана у осмини финала од Италије у Берлину након пет побједа у групној фази у Прагу.

Пешић је поручио и да нема намјеру да одступи јер 10 лоших минута против Италије не могу да обришу све добро што је урађено.

"Увек ћу истицати атмосферу, другарство и заједништво које су играчи изградили измеду себе, како за време припрема, а посебно за време такмичења. Истичем ово упркос томе што смо се суочавали са повредама и болестима, а неки играчи нису ни отпутовали на Европско првенство. Турнир су пропустили Бјелица, Аврамовић, Богдановић који је морао да се подвргне операцији… Милутинов и Маринковић нису наступали на неколико утакмица због болести, а Недовић је због повреде прерано завршио своје уцешце на ЕП", рекао је Пешић за званични сајт КС Србије.

Он је истакао да екипа није тражила никакве изговоре и оправдања.

"Међутим и поред свих потешкоћа, екипа је расла из утакмице у утакмицу, показала карактер, постојаност и преузела апсолутну одговорност, не тражећи било какаве изговоре и оправдања. Поносан сам и било ми је велико задовољсво да сам учествовао заједно са њима у овом процесу. Ми смо сви заједно учинили све што је у нашој моћи да на најбољи начин репезентујемо нашу земљу, нашу кошарку и нашу кошаркашку културу", изјавио је Пешић.

Стратег "орлова" истакао је да је обезбијеђен кор репрезентације који може да гарантује успјехе у наредном периоду.

"За веома кратко време обављен је огроман посао , успостављен изгубљени континуитет. За врхунске спортске резултате, не само на репрезентативном нивоу, неопходно је искуство, знање и квалитет. Ми то све имамо, у Лучићу, Калинићу, Недовићу, Куриџи, као и у Бјелици и Богдановићу који из познатих разлога нису били на првенству. Језгро репрезентације чине играчи генерације рођене 1994. и 1995. који су прошли све репрезентативне селекције - Јокић, Мицић, Милутинов, Гудурић, Јарамаз, Давидовац, Ристић, Добрић, Аврамовић затим Маринковић и неки од кандидата из квалификационих прозора. Такође, у доласку је плејада нових младих играча који треба да обезбеде континуитет - Симанић, Петрушев, Покушевски, Копривица, Смаилагић, Трифуновић, Јовић, Ðуришиц"

Пешић је истакао да ће будући доласци у национални тим зависити доста и од клубова у којима играчи наступају.

"Да ли ће се они у будућности редовно одазивати акцијама репрезентације неће само зависити од њих, већ пре свега од њихових клубова. Приоритети у њиховим професионалним каријерама се мењају, много ће зависти како ће се они третирати и разумети. Играћи треба да добију осећај поштовања, јер се не поставља питање њихове припадности, одговорности и жеље да играју за своју репрезентацију. Неопходно је наставити са обезбеђивањем врхунских услова, какве наши репрезентативци имају у својим клубовима или какви постоје у земљама наших ривала на свим такмичењима", закључио је Пешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана