Пав Гил, британски тениски експерт, колумниста и велики фан Новака Ђоковића: ГОАТ се изборио са најгором порцијом западњачке ксенофобије

Дејан Марић
Пав Гил, британски тениски експерт, колумниста и велики фан Новака Ђоковића: ГОАТ се изборио са најгором порцијом западњачке ксенофобије

- ГОАТ дебата је сувишна јер је Новак Ђоковић најбољи тенисер свих времена. За Нолета не постоје лимити. Његова база навијача је све већа, упркос ксенофобији западних медија. Србин многима смета и због рекорда и због оснивања ПТПА асоцијације. Оно што сам љетос доживио на Вимблдону је најдрагоцјеније искуство у мом животу.

Ово и још много тога је у интервјуу за “Глас Српске” изјавио Пав Гил, потпредсједник “Ролс-Ројса”, тениског клуба из Дербија. Британац помно прати дешавања у бијелом спорту и не либи се да укаже на неправду са којом је српски ас суочен практично од почетка каријере.

Чињеница да у “Ролс-Ројсу” већ пуну деценију волонтира недвосмислено показује Гилову љубав према тенису. Човјек који пише блогове и ради на подкастовима, а који је сарађивао и са Би-Би-Сијем, “Новом спорт” и другим публикацијама, на почетку приче је открио како и зашто је постао фан првог рекета планете:

- Љубав и дивљење према Нолету трају још од 2007, када је постао најмлађи шампион мастерса у Мајамију са свега 19 година. Допала ми се његова игра, али и његова личност и карактер. Дивим му се јер је успио да изазове и скине са трона Роџера и Рафу, који су у том тренутку били тениски дивови. Ђоковић ме инспирише, на терену и ван њега - јасан је Гил.

ГЛАС: Какав је осјећај бити у контакту са неким ко вас, како кажете, инспирише?

ГИЛ: Благословен сам и почаствован. И са Новаком и његовом супругом Јеленом се пратим на друштвеним мрежама и имамо интеракције. Новак ми је ове године честитао рођендан, што је била велика ствар. Имао сам и среће да пратим скоро све Нолетове мечеве на Вимблдону. Том приликом ми је захвалио за дугогодишњу подршку. Још нисам имао прилику да упознам Јелену уживо, али комуницирамо и знам да су обоје захвални на подршци коју им пружам.

ГЛАС: Споменули сте Вимблдон, један од врхунаца Ђоковићеве сезоне. Какав је био осјећај пратити Нолета како удара 20. гренд слем рецку и уписује се у тениске бесмртнике?

ГИЛ: Оно што сам љетос доживио на Вимблдону је најдрагоцјеније тениско искуство у мом животу. Најежим се сваки пут када се присјетим тог финала. Сједио сам баш иза Горана Иванишевића и Улија Бадија, заједно са члановима Новакове ближе породице и пријатељима. Свједочити изједначавању рекорда по освојеним гренд слем титулама на мом најдражем турниру је било нешто невјероватно.

ГЛАС: Заједно са Вама, “Ол Ингланд клаб” је походила никад већа армија Нолетових навијача.

ГИЛ: Да. Имао сам прилику да упознам много Новакових фанова. Било је то фантастично искуство. Спријатељили смо се, ми смо права породица, а тако нас третирају и Новак и Јелена. Посебан је то осјећај. Вимблдон 2021. памтићу заувијек.

ГЛАС: Након успјеха у Лондону услиједио је пораз на УС опену, чиме је Новак остао без календарског слема. Хоће ли му се таква шанса поново указати?

ГИЛ: За себе кажем да сам реалан и, сходно томе, морам да кажем да вјероватно неће. Па ипак, познајући колико Ђоковић воли изазове и с обзиром на чињеницу да у тенису не постоји нешто што он не може да постигне, ко зна. Можда нас опет изненади.

ГЛАС: Је ли Вас изненадио неуспјех у Великој јабуци, на посљедњој степеници ка подвигу?

ГИЛ: Није. Новак је био на “резерви”. До УС опена је одиграо тако много мечева скоро без одмора. Чудесно је што је уопште и стигао до финала. Да је имао двије, три седмице више за одмор и припрему, сигуран сам да би освојио трофеј. На крају, у 2021. је славио у 27 од могућих 28 гренд слем дуела. Узео је три пехара и играо још финале. И све то урадио је у вријеме пандемије, са стриктним ограничењима. Успјех је тим још импресивнији.

ГЛАС: Сезона на издисају била је историјска, баш као и она 2011, када је први пут засјео на АТП трон и почео редовно да осваја слемове. Која је, пак, боља?

ГИЛ: Новак је 2011. играо невјероватан тенис. Заправо, нико никада није играо тако. Освојио је десет турнира, три гренд слема, везао 41 меч без пораза и имао скор 10-1 против Роџера Федерера и Рафаела Надала. Упркос свему набројаном, сматрам да је 2021. најбоља година његове каријере!

ГЛАС: Зашто?

ГИЛ: Зато што је освојио три гренд слема и играо финале четвртог у години у којој су играчи морали да поштују стриктна пандемијска правила и играју у “мјехурима” или чак без публике. То је феноменално достигнуће. Освојио је Аустралијен опен са напукнутим мишићем стомачног зида. Освојио је Ролан Гарос два пута се враћајући након 0:2, при том побиједивши и “краља шљаке” Рафаела Надала. Освојио је Вимблдон упркос умору и чињеници да није играо свој најбољи тенис. Оборио је рекорд по броју седмица на АТП трону. Рекордни, седми пут годину завршава као “број један”. Да, 2011. јесте била феноменална. Али 2021. је још боља!

ГЛАС: Ноле сада држи практично све значајније тениске рекорде. Која је његова крајња граница? До када може држати овај темпо?

ГИЛ: Ђоковић је увијек био искрен када је говорио о рекордима. Они га покрећу и жели да их обори што више. За њега не постоје лимити. Рекорди га мотивишу и вјерујем да ће једног дана када оде у пензију, а надам се да то неће урадити у наредних неколико година, држати све значајне рекорде у мушком тенису.

ГЛАС: Тзв. ГОАТ дебата о најбољем тенисеру свих времена у пуном је јеку. Ко је Ваш избор и зашто?

ГИЛ: Ова дебата уистину више не би требало да постоји. Броје се четири критеријума: освојени гренд слемови, освојени мастерси, седмице проведене на броју један и међусобни скор са највећим ривалима. Ђоковић води у седмицама на АТП трону и бољи је у дуелима са Роџером и Рафом. Са обојицом је изједначен по гренд слем титулама, а са Надалом је до Париза био поравнат по мастерсима. По свему наведеном, једина дебата је ко је заправо “број два”, пошто је Ноле недвосмислено најбољи играч тениса свих времена. Када сва тројица кажу збогом, Новак ће водити у свим релевантним категоријама и то су чињенице које људи једноставно не смију да игноришу.

ГЛАС: Од почетка каријере српски ас је у западним медијима представљен као негативац. Зашто је то тако?

ГИЛ: Зато што су они много уложили како би свијету послали слику да је Роџер Федерер недодирљиви, најбољи тенисер икада и да нико не може да се изједначи с њим, а камо ли да га престигне. И онда, када су видјели младог, талентованог Србина пуног самопоуздања, покушали су да заштите своју инвестицију. Осјећам елементе ксенофобије у извјештавању тих истих западњачких медија. Можда она није намјерна, али је присутна, а Новак је добио њену најгору порцију. И није да се ово није дешавало прије. Исто су пролазили и Иван Лендл и Моника Селеш.

ГЛАС: Ђоковић је током претходне седмице изјавио да је “све мање слободног новинарства”, те да је оно контролисано из “једног или два извора с циљем да та пропаганда штити интересе елите или одређене групе људи”. Да ли се слажете са овом констатацијом?

ГИЛ: Да, у потпуности. Видимо промјене у свијету у којем више нема независног извјештавања заснованог на чињеницама, уз уважавање контекста, равнотеже и перспективе. На сцени је једнострано извјештавање с циљем индоктринације маса наративом који одговара власницима тих медија. Тениски медији нису изузетак. О овоме страствено говорим годинама и драго ми је да и Новак исто осјећа.

ГЛАС: У посљедњих годину, двије напади на првог рекета планете су постали све чешћи и јачи. Да ли чињеница да је Ђоковић основао Асоцијацију професионалних тенисера (ПТПА), чији циљ је побољшање положаја играча у оквиру АТП-а, има везе с тим?

ГИЛ: Има, али то је један од два кључна разлога. Наравно да им ПТПА смета. АТП естаблишмент ново тијело види као пријетњу његовој моћи и утицају у тенису. А пошто Новак предводи нову асоцијацију, на све начине ће покушати да је дискредитују и представе као нешто лоше по спорт.

ГЛАС: Шта је други разлог?

ГИЛ: Други разлог напада је чињеница да Новак корак по корак обара све тениске рекорде. А већ поменути западни медији не могу да поднесу да један Србин држи у власништву скоро сва значајнија остварења у мушком тенису.

ГЛАС: Иако је Новак многима трн у оку, а напади на њега не јењавају, чини се да је у свјетској јавности ипак дошло до заокрета и да све већи број навијача широм планете подржава Србина. Примјер за то је и финале овогодишњег УС опена, у којем је Ђоковић имао помало неочекивану подршку.

ГИЛ: База Новакових навијача је, без сумње, све бројнија. Многи неутрални фанови су схватили какав нефер третман је Србин имао у западним медијима. Све више људи уистину цијени оно што он ради на терену, али и оно што чини ван њега. Он ради многе добре ствари не само за спорт, него је ангажован и у хуманитарним акцијама, цијени своје људе, своје фанове... Многи сада игноришу оно што медији пишу о Ђоковићу. Зато не чуди што је и на Вимблдону и на УС опену имао фантастичну подршку. А она му много значи.

Стоп за “Рекет”!

ГЛАС: Недавно сте на друштвеним мрежама гласно дигли глас против сарадње АТП-а и ЊТА са “Рекетом”, магазином који је много пута у прошлости нападао Ђоковића на најбруталнији начин. Да ли сматрате да је потписивање уговора о сарадњи заправо награда за те нападе?

ГИЛ: Веома сам разочаран чињеницом да је “Рекет” постао партнер АТП-а и WTA. Уредник тог медија Бен Ротенберг константно од Новака прави мету. “Рекет” је написао велики број неукусних и срамотних текстова не указујући трунку поштовања Ђоковићу. Да, приватни медиј има право да пише шта хоће, али не смије да због свега написаног буде награђен партнерством са АТП-ом, чији први рекет је управо Ноле. То није смјело да се догоди. Ријеч је о магазину који не може да буде објективан, који никада није понудио извињење и чија писања су увриједила не само Ђоковића, него и његову породицу, пријатеље и фанове.

Ко послије велике тројке?

ГЛАС: Велика тројка је писала и још увијек пише историју тениса. Па ипак, када Новак Ђоковић, Рафаел Надал и Роџер Федерер једног дана кажу збогом тенису, ко ће их наслиједити?

ГИЛ: Чланови велике тројке заувијек ће остати иконе тениса. Благословени смо што живимо у ери у којој су наступала сва тројица. Они су незамјењиви и сумњам да ћемо икада више видјети играче таквог калибра који ће наступати у исто вријеме. Али, тенис ће, наравно, наставити својим путем и нове звијезде биће рођене. У овом тренутку се издвајају Данил Медведев и Александер Зверев. Они предводе нови талас и у годинама које слиједе јуришаће на све значајније трофеје.

Британски нови талас

ГЛАС: Овогодишњи успјеси Еме Радукану и Камерона Норија наговијестили су свијетлу будућности британског тениса. Шта од њих можемо очекивати у наредним сезонама и хоће ли им се неко прикључити?

ГИЛ: Наш тенис је имао неколико “мршавих” година након успјеха Ендија Мареја. Зато је сјајно било пратити Емине и Камеронове успјехе на гренд слемовима и мастерсима. Обоје су “права ствар”, раде напорно и држе се родитеља, који их чувају и не дозвољавају да полете. Вјерујем да Радукану може освојити још слемова, а Нори бити регуларан топ 10 играч. Издвојио бих још и представнике новог таласа Џоди Бјураџ, Џека Дрејпера и Пола Џаба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана