Ово су најновији услови за учествовање руских спортиста на Играма у Паризу

ГС
Foto: Илустрација

ПАРИЗ - Рат у Украјини, односно „Специјална војна операција“ како то Русија назива, поново је за једну од „споредних“ ствари изнедрио и спортски потез.

Најновије вијести на тему „спортске санкције Русима“ стижу из свијета параолимпизма, јер су установљене изузетно оштри услови за учешће Руске Федерације и Бјелорусије на Играма за параолимпијце чији је домаћин ове, 2024. године, попут Олимпијских игара, Париз.

Док добар дио свијета прати шта се дешава у крвавим сукобима руских и украјинских снага снага све су бурнија дешавања и у спортским круговима далеко од линија фронта, преносе Новости.

Наиме, након што су чланови Извршног комитета МОК-а најпре усвојили препоруку да се Русима и Бјелорусима дозволи учешће

на Олимпијским играма у Паризу 2024, у својству неутралних спортиста и, када се о руским такмичарима ради, без икаквог коришћења националних симбола, велику буру су овог викенда изазвали и званични услови који су стављени пред Русе и Бјелорусе да би могли да се појаве на Параолимпијским играма.

Руски параолимпијски комитет је јавности своје земље објелоданио шта је пред њега стављено као услови, и/или могућности:

„На Параолимпијске игре може да дође 225 наших људи, од којих су 125 сами такмичари-параолимпијци.

Услови који нас дискриминишу су следећи:

- Наступа се у неутралном својству, са бијелом заставом, без иједног државног симбола или било чега што на државне симбол подсјећа;

- Може да се учествује само у индивидуалним дисцплинама. Неће бити тимова, нити репрезентација, а који год да се резултат оствари, то се неће уписивати на листу освајача медаља;

- Забрањује се учешће руских параолимпијца и на свечаној церемонији отварања и на церемонији затварања Игара;

- Дефинитивно се забрањује учешће свих параолимпијаца који су подржали Специјалну војну операцију, а ако се деси да неко од наших параолимпијаца побиједи, интонираће се химна Међународног параолимпијског покрета;

- Никоме (па ни гледаоцима) неће бити дозвољено да на такмичењу истиче руску заставу, а забрањена су и јавна обраћања чланова руске делегације;

- У случају кршења било ког од ових прописа, параолимпијац ће изгубити право наступа као „неутрални такмичар“ (и бити избачен са Игара).

- Све ово се односи и на параолимпијце Белорусије“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана