Ове сезоне чак десет премијерлигаша мијењало кормиларе: Тренери опстају само у Мостару

Дарко Пашагић
Ове сезоне чак десет премијерлигаша мијењало кормиларе: Тренери опстају само у Мостару

БАЊАЛУКА - Пракса да су тренери највећи кривци за некада нереалне планове и циљеве челника премијерлигашких клубова настављена је и у овој сезони у којој до сада само два клуба нису промијенила шефа стручног штаба.

Изгледа да Мостар има другачију “климу” по том питању од осталих градова, јер само тренери Зрињског и Вележа сједе на клупи од почетка сезоне, односно и много дуже.

Послије рада у Сесветама, Горици и Марибору Сергеј Јакировић је дошао 28. децембра 2020. године на клупу Зрињског са којим је потписао сарадњу до 31. маја 2024. године и гле чуда на крају те сезоне “племићи” су због лошијег међусобног скора са Широком Бријегом остали без пласмана на међународну сцену.  И то послије осам узастопних година играња у Европи. Међутим, нико у Зрињском није ни помишљао да уручи отказ Јакировићу који им је ове сезоне вратио са каматом. Јер откако се игра заједничка Премијер лига БиХ нико није био тако супериоран као његови изабраници ове сезоне, а сам податак да су седам кола прије краја обезбиједили титулу довољно говори.

Феђа Дудић је још дуговјечнији на клупи Вележа на коју је сјео 5. августа 2019. када је потписао уговор до 30. јуна 2023. године. Била је то повратничка сезона “рођених” у Премијер лиги, а тада је послије три стартна пораза са клупе отишао Ибро Рахимић, а доведен Дудић. У тој првој сезони прекинутој због пандемије вируса корона (одиграна само 22 кола) Вележ је био седми. А, онда су у прошлој Мостарци експлодирали, освојили треће мјесто и послије 33 године Вележ је заиграо на европској сцени. И његова улога није била споредна. У квалификацијама за Лигу конференције прво је елиминисан Колерајн из Сјеверне Ирске, затим славни грчки ПАОК, а онда су елиминисани од шведског Елфсборга.  И ове сезоне су Мостарци имали велике циљеве, прије свега у првенству, али нису добро  стартовали, услиједило је и одузимање три бода због прекинуте утакмице са Борцем, али и даље су игри за Европу, јер ће играти у финалу Купа БиХ против Сарајева. 

Карачић и Ивковић

Двојица тренера Тони Карачић и Томислав Ивковић могу се похвалити да су ове сезоне већ водила два премијерлигаша. Карачић је сезону почео на клупи Широког Бријега, али је већ послије трећег кола и ремија на “Пецари” са Радником дигао сидро. Био је без посла седам и по мјесеци, а онда је 23. марта сјео на клупу Посушја. Ивковић је у првом дијелу сезоне био кормилар Жељезничара да би почетком јануара био смијењен. Послије неколико дана постао је спортски директор Борца, 4. априла сјео је на клупу Бањалучана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана