Освајачи златних атлетских медаља добијају новчане награде

СРНА
Foto: Илустрација

МОНАКО- Свјетска атлетска федерација /ИААФ/ саопштила је да ће постати прва међународна организација која ће додјељивати новчане награде од 50.000 долара освајачима златних медаља, почевши од Љетних олимпијских игара у Паризу.

Укупни наградни фонд од 2,4 милиона долара одређен је након подјеле прихода Међународног олимпијског комитета, а ИААФ добија тај новац сваке четири године.

Фонд ће се користити "за награђивање спортиста који освоје златну медаљу на сваком од 48 атлетских такмичења у Паризу у износу од 50.000 америчких долара", наводи се у саопштењу објављеном на веб-сајту ИААФ-а.

Организација додаје да ће од Олимпијских игара у Лос Анђелесу 2028. године новчане награде добијати и освајачи сребрних и бронзаних медаља. Износи ће бити накнадно утврђени.

"Увођење новчане награде за освајаче златне олимпијске медаље је кључни тренутак за свјетску атлетику и атлетски спорт у цијелости, чиме се наглашава наша посвећеност јачању спортиста и признавању кључне улоге коју имају у успјеху било којих Олимпијских игара", изјавио је предсједник ИААФ-а Себастијан Коу.

Исплата новчане награде зависиће од процеса ратификације унутар ИААФ-а, укључујући обављање уобичајених антидопинг процедура, додаје се у саопштењу.

Сваки појединачни олимпијски шампион ће добити 50.000 долара. Чланови штафета ће добити исти износ, који ће подијелити унутар тима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана