Осми Свесрпски куп најзначајнији до сада: Војводина и Партизан за два трофеја

Дејан Кондић
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Спортска дворана “Борик” данас и сутра биће у центру пажње рукометног региона.

Осмо издање Свесрпског купа отварају Борац и Слога од 17.45 часова, а меч дана биће игран од 20.15 часова, када копља укрштају Војводина и Партизан. Та утакмица уједно је и финални сусрет Суперкупа Србије. 

Два трофеја за у овом тренутку најбоље српске клубове, колико год била мање важна у односу на првенство и Куп Србије, могла би да одреде ток у српском шампионату, гдје новосадски “црвено-бијели” и београдски “црно-бијели” не би требало да имају правог ривала. 

И тензије на нивоу два клуба су појачане овог љета па ће прштати на паркету “Борика”. Тимови Бориса Ројевића и Ђорђа Ћирковића имају велике амбиције и на међународној сцени. 

Воша жели за почетак да понови прошлосезонски успјех, топ 16 Лиге Европе, док Партизан послије више од деценије хоће да презими на евросцени и да нападне пехар ЕХФ купа, који су “лале” освојиле прошле године. 

Чак 11 година тим из Новог Сада је првак Србије. Војводина у нову сезону улази јача, бар на папиру. Окосница тима остала је на окупу.

Боје Новосађана браниће и даље искусни бекови Петар Ђорђић, Бјелорус Борис Пуховски, стубови одбране остају репрезентативци, Миљан Пушица и капитен Миљан Вуковљак, а ту су и организатор игре Стефан Додић, десно крило Вукашин Воркапић (конкуренција ће му бити Хрват Фран Милета, који је прошлу сезону играо у другој њемачкој лиги за Винхорст) и трећи голман “орлова” Андреј Трнавац. 

У односу на прошлу сезону остао је и тандем десних бекова, Јовица Николић и Милан Милић. Остао је и тандем лијевих крила Стефан Сунајко и Бојан Рађеновић и хрватски чувар мреже Фран Лучин. Највеће појачање “лала” требало би да буде египатско прво лијево крило Ахмед Сеса. Долази са репутацијом рукометаша који је све освојио са Ал Ахлијем, вишеструким владаром Африке. 

За мјесто другог лијевог крила бориће се старосједеоци Стефан Сунајко и Бојан Рађеновић. Бековску линију појачао је Бразилац Жоао Педро да Силва, искусни средњи бек који је стигао из румунског ЦСМ Букурешта. На лијевом беку новајлија је и Милан Јовановић. 

Највише промјена код “лала” било је на позицији пивота, дошли су повремени словеначки репрезентативац Миха Кавчич из грчког шампиона Олимпијакоса и некадашањи јуниорски репрезентативац Србије Бранко Предовић. 

Партизан је прошле сезоне “окрњио” Вошину владавину освајањем Купа Србије у чудесном мечу на “Сланој бари”. То је дало крила “црно-бијелима”. 

Најављује се поход на титулу која не станује у Хумској од 2012. године. Разлога за оптимизам има, остали су носиоци игре из прошле сезоне капитен Никола Зечевић, затим Младен Шотић, Вељко Поповић, Немања Обрадовић, Немања Пештић, Лука Барјактаровић, Урош Станковић и Иван Мићић, док је у Хумску стигло чак десет новајлија. 

Посљедњи је можда и највеће име, искусни ирански голман Саед Хеидарирад, који је седам година бранио боје Динама из Букурешта. 

Прије њега “црно-бијелу” опрему су задужили десни бек Никола Црноглавац (Фошани, Румунија), средњи бек, Словенац Миха Котар (Словењ Градец, Словенија), десна крила Марко Васић (Врање) и Лазар Анђелковић (Дубочица), лијево крило Бојан Маџовски (Ловћен у првом дијелу прошле сезоне), пивотмени Филип Леовац (Израел) и Немања Ратковић (Војводина), млади голман Никола Зорић (Бенфика) и залог за будућност, млади средњи бек Радан Ковачевић из Врбаса, син некадашњег играча “црно-бијелих” Јована Ковачевића. 

Нове једногодишње уговоре потписали су голман Лука Арсенић и десни бек Немања Јовић. 

Искусни стратег Ђорђе Ћирковић донио је у Партизан дух професионализма и система, оно што је фалило годинама “црно-бијелима”. 

Наравно, управа стоји иза њега, предвођена породицом Мандић, Момом и сином Владимиром те некадашњим рукометашима овог клуба Љубомиром Јовановићем и Даном Шијаном. Најавио је предсједник клуба Миљан Жугић да је циљ Лига шампиона до 2027. године. 

Спонзорски пул је све јачи, играчи су коначно добро плаћени (нема кашњења, плате су редовне), тако да не морају да хрле само да би отишли у иностранство. 

Темељи су постављени прошле сезоне, а сада слиједе “фини радови”. Дакле, биће спектакл за финале, које је на програму сутра од 20.15 часова, док, у женском финалу, такође сутра, али од 17.45 мегдан дијеле Борац и Црвена звезда. 

Слога жели изненађење

Борац је имао доста проблема минулих дана, а све то покушаће да искористи добојска Слога у првом полуфиналном окршају. Екипа Дејана Василића подмлађена улази у нову сезону, а шеф струке Добојлија вјерује да његов тим на крилима младости може до финала. 

- Част нам је што представљамо Републику Српску на овој манифестацији. Заслужили смо то као финалисти Купа Српске. То треба да уђе у пропозиције, по мом мишљењу, а не сваке године да се мијења ко одлука ко ће играти. Борац је фаворит, још играју на свом терену. Међутим, и претходних година су били фаворити, па смо их знали изненадити. Надам се да ћемо у томе успјети и овај пут и да изборимо финале против Војводине или Партизана - рекао је Василић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана