ОС Републике Српске: ОС ФБиХ опстурише рад Савеза

Милан Зубовић
ОС Републике Српске: ОС ФБиХ опстурише рад Савеза

БАЊАЛУКА - Незадовољан стањем у Одбојкашком савезу БиХ саопштењем за јавност огласио се Одбојкашки савез Републике Српске у којем је навео низ проблема који прате рад кровног Савеза.

Саопштење преносимо у цјелини.

- Управни одбор Одбојкашког савеза Републике Српске изражава разочарење чињеницом да је женској одбојкашкој репрезентацији БиХ ускраћено право да се такмичи у квалификацијама за Европско првенство и то због немогућности Управног одбора Одбојкашког савеза БиХ да донесе потребне одлуке о именовању селектора, стручног штаба и других питања која су услов за наступ репрезентације.

Доношење ових одлука је онемогућено због чињенице да сједницама Управног одбора Одбојкашког савеза БиХ у посљедњих годину дана није присуствовао довољан број чланова из ОС ФБиХ.

Самим тим због недостатка кворума није било могуће ријешити питања везана за наступ репрезенатције.

Чланови Управног одбора ОС БиХ из ОС РС и један члан из ОС ФБиХ редовно су били спремни доћи на сједнице, увјерени да се могу донијети одлуке које директно утичу на будућност одбојке у БиХ.

Тиме није обезбијеђен потребан кворум. Од априла 2023. године Управни Одбор ОС БиХ је засиједао са потребним кворумом само на двије сједнице (у јуну 2023. и јуну 2024. године).

Теме су биле редовна такмичења у ОС БиХ, па се може закључити да је то учињено и под притиском одбојкашких клубова.

Сматрамо катастрофалном ситуацију у коју су појединци из ОС ФБиХ својим нечињењем довели женску репрезентацију БиХ и ОС БиХ.

Разумијемо да постоје ствари око којих се не слажемо и на које не гледамо на исти начин, али ниједно од тих питања нема везе са женском репрезентацијом БиХ која је у протеклих неколико година остварила сјајне резултате, која је требала и даље да напредује из године у годину и да буде једна од најуспјешнијих спортских селекција БиХ.

Осам мјесеци, односно 240 дана, покушавали смо да одржимо сједницу са потребним кворумом, без успјеха. Одржана је тек 7. августа ове године, 15 дана прије одласка на прву утакмицу Европских квалификација.

Требало је именовати селектора, стручни штаб, обавити благовремено окупљање репрезентације, организовати припреме, резервисати све друге потребе за припреме и наступ.

Да је то могуће радити у таквим роковима и са толиким закашњењеима радили би то и други.

Наравно да то није било могуће.

Шокирани смо чињеницом да су појединци из ОС ФБиХ спремни да иду толико далеко да се не удостоје да присуствују бар сједницама Управног одбора ОС БиХ на којима је требало усвојити једноставну одлуку (именовати селектора, стручни штаб и донијети остале одлуке о организационим питањима и распореду утрошка средстава)

На овај начин женска одбојкашка репрезентација БиХ је постала талац појединаца из ОС ФБиХ којима очигледно репрезентација и њен успјех не значе ништа битно, али служи за "обрачун" са другима.

Одбојкашки савез Републике Српске ће наставити да ради у интересу одбојке у БиХ.

Остајемо трајно опредијељени за унапређење укупне организације, успјешног функционисања ОС БиХ, наступа одбојкашких репрезентација, афирмацију одбојке у БиХ, у оквиру ФИВБ и ЦЕВ-а.

Још није касно за одбојку и одбојкашке репрезентације, без обзира на проблеме који су настали. У овом тренутку битно је отклонити опструкције и блокаде, вратити се пословима и обавезама. Ми смо били спремни за тај рад и не одустајемо - наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана