ОРК БЛ Бањалука девет година окупља талентоване полазнике: Клуб расте заједно са дјецом

Милан Зубовић
ОРК БЛ Бањалука девет година окупља талентоване полазнике: Клуб расте заједно са дјецом

БАЊАЛУКА - Омладински рукометни клуб Бањалука основан је прије девет година с циљем да окупља талентовану дјецу, заинтересује их за овај спорт и преданим радом од њих “направи” играче.

Начин рада и тренинга прилагођен је узрасту дјеце која прво крећу од мини-рукомета, дисциплине за дјечаке и дјевојчице од седам до 11 година, након чега прелазе на “велики” рукомет, а све то урађено је по угледу на скандинавске земље, у којима то даје врхунске резултате. Руководилац клуба и један од тренера Драшко Будиша, који је некада наступао и водио Борац, задовољан је урађеним до сада, али заједно са осталим сарадницима не планира да стане, јер је почео да убире резултате рада и труда.

- Постојимо већ девет година и кренули смо од мини-рукомета као пројекта који смо припремали и реализовали по узору на државе из окружења, као и Скандинавце, гдје такав начин рада даје врхунске резултате. Сви они су започели развој од мини-рукомета, а свима је јасно видљиво докле су догурали, јер су најбољи на свијету. Добили смо одређене инструкције које смо уобличили и почелу са радом. Прије рата бањалучка школа рукомета била је препознатиљива широм свијета, али посљедњих година доста је стагнирала тако да је изгубљена нит па смо се опредијелили за модернији приступ који даје резултате у оним државама које то практикују. Нашој дјеци желимо да понудимо исти модел развоја као што га имају дјеца у другим државама и сигурно је да ће неко “испливати” и направити врхунску каријеру - истакао је Будиша.

Клуб је опредијељен да ради са дјецом искључиво из Бањалуке, тако да нема никога из осталих мјеста.

- Створили смо добар темељ клуба на основу добре селекције и током ових година пратимо како дјеца напредују. Имали смо од пет до осам пунктова за тренинге и из те ширине направили смо четири селекције у “великом” рукомету, а све од дјеце која су код нас тренирала јер немамо никога “са стране”. Сениорски тим чине момци од неких 16 година и наступају у Другој лиги Републике Српске. Тај ниво такмичења потпуно им одговара у овом узрасту, док за двије године очекујемо да неко од њих у Премијер лиги БиХ - изјавио је Будиша.

Први пут на такмичења изашли су прошле године. Четири селекције (2006, 2008, 2010, 2012) постале су шампиони Републике Српске, док су двије селекције (2008, 2010) постале шампиони БиХ и били најбољи омладински клуб, чак бољи од Извиђача, који је познат по добром раду протеклих година.

- Таленат не може увенути и много је талентоване дјеце на нашем простору са којима треба радити да би постали добри играчи. Одлука да кренемо развојим путевима показала се као добра јер даје одличне резултате. Селекције су добре и сада треба да стасају. Како дјеца буду расла рашће и клуб. Тражимо начин да проширимо наш рад и највеће проблеме праве нам мјеста за тренинг. Мини-рукомет можемо тренирати у салама основних и средњих школа, док је за “велики” потребно више термина у дворанама. Још се нисмо наметнули да добијемо простор, али нам надлежне институције полако излазе у сусрет па се надамо да ћемо у скорије вријеме и то ријешити у нашу корист - нагласио је Будиша.

Има дјечака који су добијали позиве за омладинске реперзентације Србије.

- Нисмо толико познати, јер се не рекламирамо и највећа ствар за нас што нас препоручују наша дјела и резултати. Свака селекција има своје тренере и термине за тренинг. Визија да идемо корак по корак док је још рано рећи ко ће успјети, а ко неће. Ипак, годе позиви јер то значи да неко прати наш рад. Убијеђен сам да ће један број играча успјети - рекао је Будиша.

Начин рада

Један од чланова клуба који се међу посљедњима придружио екипи је и Марко Фабић, син Саше Фабића, који је некада играо за Борац. На његовом примјеру може се видјети како се ради у клубу.

- Он до сада није тренирао рукомет и недавно је прешао из спортске секције своје школе. Наставник који ради у нашем клубу предложио му је да дође код нас. Мотивисан је за рад, не пропушта тренинге, тражимо му позицију која му одговара да бисмо га усмјерили на најбољи начин - рекао је Будиша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана