Омладински Рукометни Клуб БЛ одустао од такмичења јер немају новца

Дарко Драгичевић
Омладински Рукометни Клуб БЛ одустао од такмичења јер немају новца

БАЊАЛУКА- Због недостатка новчаних средстава, бањалучки Омладински рукометни клуб БЛ је принуђен да одустане од даљег такмичења у млађим категоријама (предпионири, пионири, кадети и јуниори), те није у могућности да учествује и да се бори за медаље и титуле на завршним турнирима омладинских лига на нивоу БиХ.

ОРК БЛ већ 12 година активно ради на развоју рукомета у Бањалуци, а рад је највећим дијелом усмјерен према омладинским категоријама. Овај приступ је донио запажене успјехе селекција  на домаћим и  међународним такмичењима, а гдје се истичу бројне титуле на републичким и државним првенствима. У ОРК БЛ истичу да без подршке не могу да раде.

-Посебно смо поносни и на индивидуалне успјехе наших чланова који су добили позиве за наступе у репрезентативним омладинским селекцијама рукометне репрезентације Србије и БиХ. У сезони 2022/23, сениорска екипа састављена од кадета и јуниора освојила је шампионску титулу у 2. лиги Републике Српске и пласирала се у 1. лигу Републике Српске за сезону 2023/24. гдје смо у дебитантском наступу заузели 5. мјесто. У текућој сезони, наше омладинске селекције су оствариле пласман на државно првенство БиХ у све четири узрасне категорије, освојивши три шампионске титуле и једно друго мјесто на завршним првенствима Републике Српске – кажу у клубу.

ОРК БЛ је, додају, једини клуб из Републике Српске у мушкој конкуренцији који је остварио пласман на финалне турнире државних првенстава БиХ  у свим узрасним категоријама.

-Сва енергија руководства и тренера у Клубу се улаже у обезбјеђивање квалитетних услова рада за шта су поред властитих средстава  потребна додатна материјална средства. Нажалост, у нашем раду и оствареним успјесима, подршка Министарства спорта је у потпуности изостала, а подршка Града Бањалука ипак није довољна да би се, између осталог, обезбиједила средства и за учешће на финалним турнирима државних првенстава БиХ. Ово представља велику неправду према нашим младим и талентованим спортистима који су својим трудом и радом заслужили право да се такмиче на највишем нивоу. Овим путем желимо да скренемо пажњу на важност подршке младим нараштајима, те значај спорта и рукометне традиције коју ОРК БЛ његује на најбољи начин. Сматрамо да је неопходно да се систем финансирања спорта у Републици Српској и у граду Бањалука унаприједи, а тако да се препознају и у већој мјери подрже клубови и организације који квалитетно и предано раде на развоју млађих категорија које представљају базу за остваривање будућих врхунских спортских резултата – истакли су у ОРК БЛ.

Изразили су  дубоко жаљење што њихови млади играчи неће моћи да учествују на финалним турнирима државних првенстава, а које су заслужено изборили на терену.

-Неопходно је да се овакве ситуације не понављају и да се млади спортисти подрже у њиховом развоју и напредовању - наводи се у саопштењу.

Бањалучани додају да је потребан и рад у РС БиХ.

-Такође се надамо да ће и Рукометни савез БиХ више пажње посветити млађим категоријама, јер је неприхватљиво да све трошкове у вези са одигравањем државних првенстава БиХ сносе клубови. Ако желимо боље рукометне дане, савез мора учествовати у трошковима завршних такмичења, што би  најбољим клубовима и спортистима била награда за њихов труд и рад, а не казна у виду додатних материјалних издвајања. Вјерујемо да ће у будућности бити више жеље и мудрости свих учесника: Савеза, градских, републичких и државних иституција за дјецу ове државе, а све у заједничком интересу стварања здраве основе за срећан и успјешан развој младих генерација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана