Омладински рукометни клуб БЛ не иде на завршне турнире: Одустају од финала због недостатка новца

Дарко Драгичевић
Омладински рукометни клуб БЛ не иде на завршне турнире: Одустају од финала због недостатка новца

БАЊАЛУКА - Због недостатка новчаних средстава бањалучки Омладински рукометни клуб БЛ је принуђен да одустане од даљег такмичења у млађим категоријама (претпионири, пионири, кадети и јуниори) те није у могућности да учествује и да се бори за медаље и титуле на завршним турнирима омладинских лига на нивоу БиХ.

ОРК БЛ већ 12 година активно ради на развоју рукомета у Бањалуци, а рад је највећим дијелом усмјерен према омладинским категоријама. Овај приступ донио је запажене успјехе  на домаћим и  међународним такмичењима. У ОРК БЛ истичу да без подршке не могу да раде.

- Поносни смо и на индивидуалне успјехе наших чланова који су добили позиве за наступе у репрезентативним селекцијама Србије и БиХ. У сезони 2022/23, сениорска екипа састављена од кадета и јуниора освојила је шампионску титулу у 2. лиги и пласирала се у 1. лигу Републике Српске за сезону 2023/24. гдје смо у дебитантском наступу заузели 5. мјесто. У текућој сезони, омладинске селекције су оствариле пласман на државно првенство БиХ у све четири узрасне категорије, освојивши три шампионске титуле и једно друго мјесто на завршним првенствима Републике Српске - кажу у клубу. ОРК БЛ је једини клуб из Републике Српске у мушкој конкуренцији који је остварио пласман на финалне турнире БиХ  у свим узрасним категоријама.

- Сва енергија руководства и тренера у клубу се улаже у обезбјеђивање квалитетних услова рада за шта су поред властитих средстава потребна додатна материјална средства. Нажалост, у нашем раду и оствареним успјесима подршка Министарства спорта је у потпуности изостала, а подршка града Бањалука ипак није довољна да би се, између осталог, обезбиједила средства и за учешће на финалним турнирима БиХ. Ово представља велику неправду према нашим талентованим спортистима који су својим радом заслужили право да се такмиче на највишем нивоу. Сматрамо да је неопходно да се систем финансирања спорта у Републици Српској и у граду Бањалука унаприједи, а тако да се препознају и у већој мјери подрже клубови који квалитетно и предано раде на развоју млађих категорија које представљају базу за остваривање будућих врхунских спортских резултата. Неопходно је да се овакве ситуације не понављају и да се млади спортисти подрже у њиховом развоју и напредовању - наводи се у саопштењу.

И савез БиХ да се укључи

Бањалучки клуб је прозвао и савез БиХ.

- Неприхватљиво је да све трошкове у вези са одигравањем државних првенстава БиХ сносе клубови. Ако желимо боље рукометне дане, савез мора учествовати у трошковима завршних такмичења, што би клубовима и спортистима била награда за труд и рад, а не казна у виду додатних материјалних издвајања - истичу у клубу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана