Олимпијски тим БиХ отпутовао на ЗОИ у Пекинг

ГС
Foto: Анадолија

Босну и Херцеговину ће на Зимским олимпијским играма представљати шест спортиста.

"Учинићемо све да Босну и Херцеговину представимо у најбољем могућем свјетлу", порука је олимпијског тима БиХ.

Олимпијци су данас на пут за Пекинг испраћени са Међународног аеродрома Сарајево, а олимпијски тим чине Елведина Музаферија, Емир Локмић, Есма Алић (алпско скијање), Сања Кусмук и Страхиња Ерић (скијашко трчање) и Мирза Николајев (санкање).

Из Сарајева су данас за Пекинг отпутовали сви осим Мирзе Николајева, који је раније стигао у главни град Кине. Са тимом БиХ путује и пет тренера.

Атмосфера у олимпијском тиму врло је позитивна пред полазак на ово велико такмичење.

Скијаш Емир Локмић истакао је, у обраћању новинарима, како већ има потребне информације у стазама у Пекингу те истакао како одговарају бх. олимпијцима, с обзиром на терене и услове у којима су се припремали.

"Припреме су прошле одлично. Оно што желим је да покажем своје најбоље скијање, мислим да ће се све остало посложити без проблема", рекао је Локмић, додајући да је свакако циљ у првој вожњи бити међу 30 најбољих скијаша, а потом показати своје најбоље скијање.

Елведина Музаферија, најбоља скијашица у БиХ, иза себе има најбољу сезону у каријери и оптимистична је пред полазак у Пекинг.

"Ово је најбоља сезона у мојој каријери, гдје сам возила све трке Свјетског купа. Радујем се наступу на Олимпијским играма, надамо се добрим резултатима. Покушаћу да обрадујем све Босанце и Херцеговце, себе, своје тренере и надам се да ћете навијати за мене", поручила је Музаферија.

Први пут на зимским олимпијским играма заставу ће носити женски и мушки представници државног тима, а овај протокол је увео Међународни олимпијски комитет на претходним Љетним олимпијским играма у Токију.

Музаферија, која ће заставу БиХ носити заједно с Мирзом Николајевим, открила је да се обрадовала овој вијести.

"Драго ми је да овај пут нећу бити сама, да ће ми Мирза помоћи јер застава је била тешка прошли пут", кроз смијех је казала Музаферија.

Есма Алић ће такође представљати БиХ у скијању. Истакла је да постоји мала трема пред полазак, али свакако позитивна.

"Могу рећи да ћу дати све од себе да представим БиХ у најбољем могућем свјетлу. Велика је част учествовати на оваквом догађају и мислим да је то врхунац сваке спортске каријере. Могу рећи да сам остварила своје снове и да ћу тим путем и наставити", казала је Алић.

Тренер олимпијског БиХ тима Огњен Драгољевић подсјетио је како су припреме за стицање норми трајале око двије године.

"Одлазимо у Пекинг спремни, у форми смо. Треба времена да се навикнемо на терен и подлогу која је другачија од европске, пошто смо припреме радили по глечерима у западној Европи. Очекујемо добре пласмане и резултате, конкуренција је најбоља на свијету, ми смо спремни да освјетламо образ Босне и Херцеговине", поручио је Драгољевић.

Зимске олимпијске у Пекингу 2022. године биће одржане од 4. до 20. фебруара, преноси Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана