Олимпија направила циркус од АБА лиге

Милан Зубовић
Олимпија направила циркус од АБА лиге

Љубљана - Кошаркашки клуб Олимпија претворио је Јадранску лигу у циркус.

Након што су на скупштини 14. јула издејствовали проширење регионалног такмичења са 12 на 14 клубова, Љубљанчани нису успјели да доставе гаранције да ће у наредном периоду уплатити 150.000 евра, па им је забрањен наступ. Остаје нејасно како ће "змајчеки" испоштовати такмичење у Еврокупу, гдје су финансијске обавезе много веће него у АБА лиги, гдје спонзори покривају већину трошкова.

Сада је на потезу руководство регионалног такмичења, које мора донијети одлуку ко ће замијенити Олимпију, а сходно пропозицијама 14. учесник биће изабран на основу националног коефицијента из сезоне 2015/16, али неће морати да плати позивницу. Сходно томе мјесто ће прво бити понуђено Кварнеру из Хрватске, а ако екипа из Ријеке одбије наступ, онда ће мјесто бити понуђено клубу из БиХ, што би могао да буде финалиста плеј-офа Какањ. Уколико ни он не би ишао, било би понуђено македонском тиму Кавадарци.

Одлука Олимпије изненадила је другог потпредсједника АБА лиге Игора Додика, који је, као генерални менаџер Игокее, био уздржан на гласању за проширење лиге. Тада је против већег броја клубова био представник Цибоне, док су остали били за увећање лиге.

- Не разумијем потез клуба из Љубљане којем се изашло у сусрет након што је тражио проширење када није у стању да плати вајлд кард. Чак смо и пропозиције такмичења промијенили, а они су одустали. Сада ће њихово мјесто бити понуђено Кварнеру из Хрватске - рекао је Додик.

Додатну пометњу у такмичење унио је још словеначки представник Хелиос Санс из Домажала, који је одустао од наступа, правдајући се згуснутим календаром такмичења.

- Хелиос је тражио више времена јер игра на три фронта, али то је сад готово и он је искључен. Умјесто њега понудићемо мјесто финалисти плеј-офа првенства Словеније Златорогу Лашко, који има рок од три дана да се изјасни хоће ли играти или не - истакао је Додик.

Сезона ће почети 1. октобра, лигашки дио биће завршен 11. марта, док ће плеј-оф почети 18. марта и завршиће 15. априла. Екипа која заврши на посљедњем мјесту табеле у сезони 2016/17. идуће сезоне не може да наступи, без обзира на резултат у националном шампионату.

Поновљен случај

Слична ситуација десила се и прошле године, када је такође било планирано смањење лиге са 14 на 12 тимова, али је и тада Олимпија тражила проширење, па је осим ње у лигу као 14 члан стигла Сутјеска из Никшића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана