Одбојкашки савез Холандије стоји иза одлуке да на ОИ наступа осуђени силоватељ

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

АМСТЕРДАМ - Одбојкашки савез Холандије саопштио је да стоји иза своје одлуке да у олимпијски тим за Игре у Паризу укључи Стивена ван де Валдеа, који је претходно био осуђен на затворску казну због силовања 12-годишње британске дjевојчице.

Холанђанин, који се такмичи у одбојци на пијеску, упознао је своју жртву преко Фејсбука, потом је отпутовао из Амстердама у Велику Британију, а затим силовао дјевојчицу у Милгон Кинсу.

Пошто је осуђен, Ван де Фелдеу је било дозвољено да затворску казну одслужи у домовини, али је пуштен на слободу послије само 12 мјесеци.

Холандски савез је саопштио да се Ван де Велде (29) "показао као професионалац и људско биће за примјер и да нема разлога да сумњамо у њега послије његовог повратка".

Додали су да је имао њихову "пуну подршку" и да је након пуштања затражио стручно савјетовање, преноси Скај њуз.

У међувремену, Олимпијски комитет те земље рекао је да је Ван де Велде испунио све квалификационе услове за Олимпијске игре "и да је стога дио тима".

''Разумијем да уочи највећег спортског догађаја на свијету ово може привући пажњу међународних медија. Не могу то да преокренем, па ћу морати да сносим посљедице. То је била највећа грешка у мом животу", поручио је Ван де Велде.

Организација за подршку жртвама "Сурвиворс Труст" је поручила да је одлука да се осуђеном силоватељу дозволи учешће на Олимпијским играма доказ да друштво има ''шокантну толеранцију'' према сексуалном злостављању дјеце.

"Силовање дјетета је планирано, прорачунато и укључивало је међународна путовања и несумњиво је проузроковало доживотну трауму жртви, неповратно промјенивши ток њеног живота. Као друштво морамо да почнемо да прихватамо приступ нулте толеранције овом гнусном и скупом злочину'', саопштила је организација.

У саопштењу је додато да је посебно узнемирујућа одлука Олимпијског комитета да силоватеља промовише младој публици као спортисту и особу на коју могу да се угледају.

Међународни олимпијски комитет је објавио да је номинација чланова тима за Игре искључиво одговорност националних комитета.

Ван де Валде се за ОИ квалификовао у пару са Метјуом Имерсом.

ОИ у Паризу одржаће се од 26. јула до 11. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана