Одбојкашки савез БиХ пружио подршку КСБиХ: И код нас је стање алармантно, упитни су наступи наших селекција

ГС
Одбојкашки савез БиХ пружио подршку КСБиХ: И код нас је стање алармантно, упитни су наступи наших селекција

Одбојкашки савез Босне и Херцеговине данас се огласио саопштењем у којем је јавност упознао са досад направљеним резултатима, али и са алармантним проблемима са којима се сусреће, а који су финансијске природе. Из ОСБиХ је пружена подршка Кошаркашком савезу БиХ

У саопштењу се којег потписује генерални секретар Аднан Талић истиче да уколико се не обезбиједе финансијска средства биће приморани да одустану од квалификација за Евроволеј у обје конкуренције, што би имало несагледиве посљедице. Саопштење преносимо у цјелости:

"Полазећи од стања у бх. спорту, потпуно разумијемо проблеме и разлоге обраћања јавности Кошаркашког савеза Босне и Херцеговине. Проблеми спорта и спортских савеза Босне и Херцеговине дуго трају и дошли су до крајње тачке. Била би за нас велика радост да Кошаркашки савез ријеши своје финансијске проблеме кроз благовремену подршку надлежних. Мислимо на протекле резултате КС БиХ и популарност кошарке.

И ми смо у истој ситуацији. Препуштени бризи и обавезама групе особа које о Одбојкашком савезу БиХ брину као да је Савез приватна потреба, а не друштвена обавеза како је регулисано прописима.

Одбојкашки савез Босне и Херцеговине је у протеклој години остварио најбоље резултате у хисторији, првим пласманом на Европско првенство женске сениорске репрезентације, али и освајањем Сребрене лиге и пласманом у ЦЕВ Златну лигу.

Управо због тога је у 2022. години Одбојкашки савез Босне и Херцеговине имао потребу играти Европске лиге и у мушкој и у женској сениорској конкуренцији, које су одигране у мају и јуну, те квалификације за Европско првенство 2023. године које почињу за неколико дана.

Вриједи истаћи да је Европска одбојкашка конфедерација промијенила систем такмичења у односу на прошлогодишњи - турнирски, играњем домаћих и гостујућих утакмица, који је и до пет пута скупљи. Драматично повећање трошкова везано је и за новонастале економске и финансијске прилике у Европи и шире. Нисмо то могли очекивати.

Са скромним буџетом храбро смо се упустили у овај велики пројекат и ове године, дијелом нашом великом жељом за развојем репрезентативне БХ-а одбојке, а свакако приморани могућим посљедицама уколико не учествујемо у овогодишњим такмичењима.

Уз помоћ добрих људи, наших пријатеља и власника смјештајних капацитета у Сарајеву и Тузли, превозника и осталих, који су нам изашли у сусрет дајући нам подршку за одгођено плаћање, успјели смо обезбиједити припреме за обје сениорске репрезентације за Сребрену и Златну лигу и одиграти оба такмичења. Подржале су нас и поједине опћине, градови, кантони и Министарство културе и спорта Владе Федерације БиХ, као и спонзори.

У ситуацији када Одбојкашки савез БиХ још тражи генералног спонзора, када помоћ институција БиХ не постоји - у задње три године са државног нивоа власти ОС БиХ добио је у једној години 28.000 КМ (у двије године ништа). То није довољно ни за пола квалитетних припрема једне репрезентације или за одлазак на утакмицу у Норвешку. Очекују нас још већи трошкови у наредних мјесец дана, који ће принудити ОС БиХ да одустане од квалификација за Европско првенство у обје конкуренције, ако се не обезбиједе потребна финансијска средства.

Наши пријатељи из одбојкашких федерација у Европи и окружењу имају помоћ државе у милионским износима. Ми и даље, као и сви други спортови у БиХ чекамо рјешење финансирања репрезентација и њиховог учешћа у међународним такмичењима. До тада, наши талентовани одбојкаши и одбојкашице нажалост, иако су показали да знају и умију, неће имати прилику постизати добре резултате.

Окончали смо ове године наступ сениора у ЦЕВ Сребрној лиги и сениорки

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана