Нови велики потреси у Кошаркашком савезу БиХ

Милан Зубовић
Нови велики потреси у Кошаркашком савезу БиХ

САРАЈЕВО - Два велика потреса у само једном дану десила су се у Кошаркашком савезу БиХ.

Прво је селектор репрезентације Ведран Боснић затражио раскид уговора да би недуго затим оставку поднио некадашњи предсједник Савеза и садашњи члан Управног одбора Мирза Телетовић. Све то десило се свега двадесетак дана пред двије квалификационе утакмице за одлазак на Свјетско првенство. Боснићев потез представља изненађење јер је прошле седмице саопштио шири списак играча за утакмице са Чешком 1. јула у гостима и Бугарском три дана касније у Сарајеву.

- Након дугог размишљања, нисам имао другог избора него да раскинем уговор на мјесту главног тренера репрезентације БиХ. Нажалост, морао сам донијети ову одлуку због разлика у стајалиштима са челницима Савеза, као и због важних уговорних питања. Била је невјероватна привилегија служити земљи посљедње четири године и изузетно сам поносан на рад и фантастичне резултате које смо заједно постигли - поручио је Боснић који је функцију преузео 2018. године.

Наводно, један од разлога повлачења представљају дуговања Савеза према тренеру белгијског Монса што је дјелимично демантовао генерални секретар КС БиХ Амер Чолан.

- Изненађени смо овим потезом. Истина је да постоји дуг према селектору за први квартал 2022, али су све обавезе из претходних година, закључно са 31. децембром 2021., уредно исплаћене као и награда за пласман на Европско првенство. И то искључиво селектору - нагласио је Чолан.

Ако се Боснићев потез може назвати неочекиваним, онда је Телетовићев сасвим очекиван јер прослављени кошаркаш није много учествовао у раду УО и углавном се држао по страни, а није се истицао ни у јавности.

- Због немогућности управљања и вођења Савеза, подносим оставку на све функције у КС БиХ. У животу сам научио да се све ситуације могу ријешити када постоји воља и жеља за договором, али када се нађете у ситуацији да не можеш бити сам против свих, односно да су ти везане руке у доношењу одлука, онда је једино логично поднијети оставку. Поносан сам на свој ангажман у КС БиХ, јер смо урадили много ствари да побољшамо услове за све наше селекције, али дошло је вријеме да се стави “тачка на и”, јер као човјек, прије свега, а тек онда спортиста, не желим бити дио нечега гдје се обећано не може или не жели испунити - рекао је Телетовић.

Члан УО КС БиХ Синиша Ковачевић потврдио је да ће идуће седмице бити састанак УО на којем ће разговарати о новонасталим проблемима.

- Ситуација са Боснићем дешава се посљедњих 15-20 дана и везана је за неслагање око организационих ствари. Дуговања постоје, али према информацијама које сам добио од канцеларије Савеза и генералног секретара она нису велика и пресудна да он повуче овај потез с обзиром на добре резултате које је направио са репрезентацијом. С друге стране повлачење Телетовића је мање-више очекивано само сам мислио да ће то бити мало касније. Жао ми је што одлази, јер је много дао као играч и предсједник те  вјерујем да ће се у догледно вријеме вратити у Савез. Идуће седмице имамо састанак и вјерујем да ћемо наћи рјешење - поручио је Ковачевић.

Случај Репеша

Репрезентација БиХ већ је имала проблеме са оставком селектора пред битне утакмице. То се десило почетком септембра 2018. године пред четврти квалификациони прозор када Душко Вујошевић није могао да води екипу због трансплантације бубрега, а његов помоћник Менсур Бајрамовић три дана пред утакмицу отказао вођење тима јер је преузео клуб из Азије па је морао да отпутује. Тада је као ватрогасац ускочио Јасмин Репеша, док репрезентацију почетком септембра очекује наступ на ЕП. БиХ је у групи Б (Келн) са Њемачком, Мађарском, Словенијом, Литванијом и Француском.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана