Новак у финалу Вимблдона

ГС
Новак у финалу Вимблдона

ЛОНДОН - Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић је након преокрета савладао Британца Камерона Норија са 3:1 по сетовима 3:6, 6:3, 6:2, 64:3 и пласирао се у финале Вимблдона.

Противник у борби за трофеј биће Аустралијанац Ник Кирјос.

Меч је трајао два сата и 36 минута. Ово је био други међусобни дуел српског и британског тенисера, а други тријумф Ђоковића.

Ђоковић ће у недјељу од 15 часова играти за седму титулу на Вимблдону против Аустралијанца Кирјоса, који је до финала стигао пошто се Шпанац Рафаел Надал повукао са турнира због повреде.

Српски тенисер ће играти осмо финале Вимблдона, а бориће се за свој 21. гренд слем трофеј. Ђоковић ће против Кирјоса играти своје 32. гренд слем финале. Српски тенисер је овим тријумфом постао играч са највише гренд слем финала у историји тениса.

Ђоковић и Кирјос одиграли су два међусобна дуела у каријери и то још 2017. године, а оба пута је славио аустралијски тенисер. Кирјос ће играти своје прво гренд слем финале.

Побједа над Норијем била је Ђоковићева 27. узастопна на Вимблдону, гдје није изгубио од 2017. године.

Ђоковић је Вимблдон освајао 2011, 2014, 2015, 2018, 2019. и 2021. године, а изгубио је само једно финале и то 2013.

Ток меча

Британац је освојио први сет и тако "наљутио" српског тенисера. Након што му ништа није полазило за руком у првом сету, Новак се ресетовао и заиграо знатно сигурније и агресивније у наставку, преноси РТС.

Није дозволио ривалу да озбиљније запријети. Пронашао је први сервис који му је било сигурно оружје у наставку. Наизглед са пола снаге Ђоковић је добио три сета и овјерава пласман у финале, своје шесто на Вимблдону.

Више од 15.000 гледалаца могло је да ужива у представи на Централном терену. Већина се понадала послије првог сета да Нори може до "скалпа", међутим брзо је услиједило отрежњење и на крају су морали да аплаудирају најбољем тенисеру свих времена.

Меч је почео размјеном брејкова, први је до предности стигао Британац. Како је сет одмицао Нори је дјеловао све сигурније, а српски тенисер као да је био у контраритму.

Тражио је Новак први сервис, али никако није могао да га употријеби кад му је било неопходно.

У осмом гему Нори користи грешке српског аса и поново му одузима сервис. Ђоковић није успио да узврати и ривал је добио први сет са 6:3.

Неки други Ђоковић је изашао на терен у другом сету и његови сервиси су били знатно убитачнији. Само пет пута у цијелом сету није убацио први сервис. То је резултирало лако освајаним сервис гемовима, чак три без изгубљеног поена. Противник није успио да освоји нити једну брејк прилику.

С друге стране Новак је константно пријетио на сервис ривала. У два наврата није искористио своје брејк прилике. У осмом гему осваја двије везане брејк лопте, користи прву и долази до предности. Потом је на свој сервис ставио тачку на овај сет - 6:3.

Новак је наставио у истом ритму, док је Нори све више гријешио. Након брејка у првом гему у сету Ђоковић је био убједљив на своје сервисе, и у трећем сету није дозволио противнику да запријети. Када је Ђоковић извојевао још један брејк било је јасно да Британац нема шта да тражи у овом сету.

Новак лако приводи сет крају и долази до вођства у мечу, 6:2 у трећем сету.

Као и у претходном и у четвртом сету наш тенисер је одузео сервис ривалу. Ђоковић је наставио са сјајним сервисима и лако освајаним гемовима. Једина узбуђења била су на сервис Британц, који се грчевито бранио како би колико-толико задржао шансе да остане у мечу.

Новак је у петом гему пропустио четири брејк прилике, ипак то га није пореметило. Наставио је да сјајно сервира и лако је привео сет и меч крају - 6:4 у четвртом сету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана