Нова правила за Спринт: Одваја се од утрка за Велику награду

Г.С.
Нова правила за Спринт: Одваја се од утрка за Велику награду

Сљедеће седмице је на распореду четврти тркачки викенд у актуелној сезони Формуле 1, а возиће се у Азербејџану и то по новим правилима која се односе на Спринт.

Промјене долазе на захтјев возача, који су тражили да се Спринт потпуно одвоји од утрке која се вози у недјељу. Раније је током тркачког викенда Спринт дуг 100 километара служио за освајање одређеног броја бодова, али и за одређивање поретка на старту за саму утрку.

Према новим правилима, у петак ће се возити слободни тренинг као и обично, а послужит ће за увјежбавање брзог круга и поставке за утрку. Истог дана ће бити одржане квалификације у традиционалном формату из три дијела – Q1, Q2, Q3, а трајате ће 18, 15, 12 минута. Ове квалификације ће служити за стартни поредак за недјељну утрку.

Спринт одвојен од остатка викенда

У суботу су на распореду квалификације за Спринт, које ће такођер имати три дијела, али ће трајати краће. Спринт ће се возити нешто касније и састојаће се од 15 кругова. Побједник Спринта ће добити 8 бодова, а сви остали до осмог мјеста по један мање.

У наредну недјељу ће утрка за Велику награду Азербејџана почети по распореду одређеном у квалификацијама воженим у петак.

Ове сезоне ће се Спринт викенди возити у Азербејџан, Аустрији, Белгији, Катару, Остину и Бразилу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана