Нова бура, Умичевић најавио тужбе против РС БиХ

Г.С.
Нова бура, Умичевић најавио тужбе против РС БиХ

БАЊАЛУКА – Предсједник Рукометног савеза Републике Српске Маринко Умичевић заказао је хитну сједницу Управног одбора за 27.јун због нових дешавања у Рукометном савезу БиХ.

Наиме, након састанка у Бањалуци са челницима Рукометног савеза БиХ очекивао се напредак и рјешење проблема који потресају овај спорт. Међутим ништа се није промијенило .

Због тога је Умичевић сазвао Управни одбор и најавио покретање тужби. У саопштењу се наводи.

- Имамо намјеру да тужимо предсједника Управног одбора РС БиХ и чланове овог тијела за ово стање, јер немају ниједан разлог за овако понашање. Замољавам их да се окану мене, човјека који им је оставио милион марака од БХ Телекома, а добро знају да је Рукометни савез Републике Српске преузео на себе велики дио плаћања и да смо имали три инспекцијске контроле. Тражим да се понашају одговорно и да рукомет не буде талац појединаца. Уколико на ове наше аргументе имају примједбе, онда и не треба да се игра рукомет у БиХ. Послаћемо допис ЕХФ-у, а то тражимо да уради и предсједник РС БиХ Владимир Бранковић, да их такође обавијести о ситуацију у рукомету БиХ. Сматрам да је све ово беспотребно, поготово када се зна да се мушка репрезентација БиХ пласирала на Европско првенство, гдје и рукометашице имају шансу, када се боримо за нови порески број, када смо на добром путу да вратимо рукомету мјесто које му припада- наводи се у саопштењу.

Такође се наводи да умјесто рјешења долате и нови проблеми за рукометне клубове.

-У међувремену су блокиране пријаве клубова за европска такмичења, а до 30. јуна клубови морају да се пријаве за учешће у лигама, и то је задњи дан за одређивање пропозиција и других пратећих аката. Ми још нисмо изашли ни из прошле сезоне са чистим рачунима, блокиран је РК Младост из Бањалуке који још не зна да ли ће играти Премијер лигу, јер се не зна колико ће играти клубова.

Исто то важи и за Херцеговину (Невесиње) која је преварена баш као и Искра (Бугојно), јер су се пријавили за учешће у Лиги по једним пропозицијама, док је минуло првенство (2022/23.) почело по другим, што је недопустиво и у нормалним земљама незамисливо. Све је у овом тренутку блокирано, а очито је да је неком стало да преузме надлежност од ентитета. УО РС БиХ се издигао изнад ентитета, што Рукометни савез Републике Српске и ја лично као предсједник то нећу дозволити, јер се добро зна ко има која овлаштења – наведено је у саопштењу те истакнуто да је једина валидна одлука Надзорног одбора.

-УО РС БиХ је нове пропозиције за сезону 2022/23. усвојио 3. августа 2022. године, а они су уписани у Министарство правде тек 24. августа 2022. То значи да су у времену доношења спорне одлуке били нелегални, те су на снази требале да остану старе пропозиције по којима мушку Премијер лигу напуштају три тима, а не пет као и да нема баража за попуну женске Премијер лиге. Овдје је требало да се испоштује и члан 31. Регистрационог правилника којим је 1. јул одређен за почетак нове такмичарске сезоне. Рукометни савез Републике Српске је пет пута у писаној форми упозоравао УО РС БиХ да не раде у складу са Статутом и Правилницима, и тражио од представника Рукометног Савеза Републике Српске у УО РС БиХ да се морају држати старих пропозиција, Статута и прописа ЕХФ. Након тога обратио сам се Надзорном одбору РС БиХ који је 16. марта 2023. године поништио одлуку УО РС БиХ на коју су они имали право жалбе Скупштини. Нико се није жалио, што значи да је одлука Надзорног одбора постала извршна. Међутим, УО РС БиХ се и даље издигао изнад својих овлаштења и све то БХ рукомет води у све већу провалију. Тражим од предсједника РС БиХ да поштује одлуку НО РС БиХ, а ако неко има нешто против тога нека судом тражи своју правду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана