Нова, 73. сезона “формуле 1” почиње недјељном трком за Велику награду Бахреина: “Бикови” дижу прашину

Приредио: Дејан Марић
Нова, 73. сезона “формуле 1” почиње недјељном трком за Велику награду Бахреина: “Бикови” дижу прашину

МАНАМА - Може ли Ред Булов адут Макс Ферстапен одбранити ловор? Хоће ли узданица Мерцедеса Луис Хамилтон вратити примат и узети рекордну, осму круну. Јесу ли “бикови” заиста толико брзи? Да ли “мечке” имају фундаменталан проблем са новим болидом? Колико је заправо јак Ферари? Коме ће највише пријати револуционарна промјена правила? Може ли она побољшати тркање?

Ово су само нека од питања без одговора која копкају љубитеље брзине пред старт нове, 73. сезоне “формуле 1” који је заказан за недјељу, од 16 часова у пустињском Бахреину.

Сезона 2022. ишчекивана је баш дуго. Заправо, требала је то бити кампања 2021, али је због пандемије вируса корона велики “ресет” пролонгиран за 12 мјесеци. И сада, када је он коначно урађен, с нестрпљењем чекамо да добијемо одговоре на питања са почетка текста.

Овогодишњи болиди ни по чему не личе на прошлосезонске. Разлог за то су драматичне промјене у техничким правила по којима су ревидирани сви аспекти аутомобила: предња крила, подови, хладњаци, гуме, задња крила... Из Мерцедеса су на представљању новог дизајна открили да су промијенили чак 97 одсто болида. С обзиром на то да су “стријеле” током шест дана тестирања два пута “апдејтовале” нову креацију, није искључено да је  тај проценат порастао на 100.

Свакако највећа промјена тиче се пода. Према новом дизајну, са обје стране болида налазе се тунели који усисавају ваздух и помажу возилу да се као вакум залијепи за асфалт, стварајући тако ефекат тла, добро познату аеродинамичку појаву из седамдесетих година прошлог вијека.

Она је за собом повукла још један, ефекат “морске свиње”, који је задао главобољу свим тимовима. Ријеч је о аномалији током кретања болида при високим брзинама коју је најлакше описати као одскакање или поскакивање. Како брзина на правцу расте, тако се возило све више спушта према земљи чинећи ефекат тла јачим. Разлика у притиску константно расте због чега се болид у једном тренутку толико ниско спусти да ваздух више нема куда да прође. Тада долази до поскакивања и ослобађања нагомиланог ваздуха након чега ефекат тла почиње нови циклус. Одскакање траје све док возач не почне са кочењем при уласку у кривину. Ако се питате зашто је аномалија добила име по морској свињи, одговор је јер се ова животиња тако креће кроз воду.

Значајне промјене су урађене и на предњем крилу. Оно је веће, више је издигнуто и мање замршено. Његова једноставност за посљедицу има мањи утицај прљавог ваздуха болида који се налази испред. Дизајн крајњих и бочних плоча помаже у смањивању турбуленција и усмјерава ваздух изнад точкова.

Гуме су такође ревидиране па је њихова величина повећана на 18 инча. Изнад предњих точкова сада се налазе крилца чији је задатак да спријече кретање ваздуха ка задњем крилу. На точкове су након 13 година враћене раткапе са циљем смањења турбуленција за болид иза, а исти задатак имају кочиони канали који су постављени тако да врели ваздух избацују узлазном путањом.

Дизајн задњег крила је потпуно промијењен. Комплетно паковање истог креирано је тако да траг “прљавог” ваздуха, када дође до задњег краја болида, буде избачен високо изнад како не би утицао на болид који га прати, а све с циљем побољшања тркања.

Наведени аспекти болида су прилично стриктно прецизирани правилником тако да дизајнери нису имали превелики маневар приликом њиховог креирања. Па ипак, простора за игру је било и то у дизајну бочних страна возила. Ти елементи имају задатак да обезбиједе адекватно хлађење унутрашњим компонентама, али и да усмјере ваздух на дифузор и задње крило. И управо овај аспект је био највише фасцинантан. Практично сваки од 10 тимова је креирао јединствен концепт и биће занимљиво видјети који најбоље “ради”. На крајевима скала су Фераријев дизајн са широким и високим бочним странама, те Мерцедесов “нулти” концепт “мршавог” болида.

И, када се подвуче црта под све набројано, а потом анализирају времена током шест дана тестирања, добијамо наговјештаје онога шта нас чека. Да будемо јасни, то су само наговјештаји, јер тимови могу да се “играју” са количином горива у болидима, модовима агрегата, изборима гума... па резултати могу да варирају и по неколико секунди.

 

ТИМ БОЛИД

ВОЗАЧИ

Алфа Ромео  Ц42

Валтери Ботас, Гуанју Жу

Алфатаури АТ03

Пјер Гасли, Јуки Цунода

Алпин А522

Фернандо Алонсо, Естебан Окон

Астон Мартин АМР22

Себастијан Фетел, Ланс Строл

Ферари Ф1-75

Шарл Леклер, Карлос Сајнц

Хас ВФ-22

Кевин Магнусен, Мик Шумахер

Мекларен МЦЛ36

Данијел Рикардо, Ландо Норис

Мерцедес FФ1 W13

Луис Хамилтон, Џорџ Расел

Ред Бул РБ18

Макс Ферстапен, Серхио Перез

Вилијамс FW44

Николас Латифи, Александер Албон

 

 

Па ипак, стручњаци су сложни да је Ред Бул одрадио најбољи посао и да у “џепу” има барем пола секунде предности. Неће зато бити изненађење ако “бикови” на премијери подигну пустињску прашину и оставе ривале да грцају у истој. Дизајнерски гуру Едријен Њуи још једном је одрадио одличан посао па пилоти Макс Ферстапен и Серхио Перез могу да пуцају на високо. Оно што противнике може да забрине је изјава шампиона да је током тестирања могао да буде куд и камо бржи.

- Још нисмо јурили права времена и користили све ресурсе болида. Имам добар осјећај у кокпиту. Одрадили сам сав планирани програм. А то је увијек позитивна ствар пред премијеру - изјавио је холандски возач.

Изненађење је мучење Мерцедеса током тестова. Треба, додуше, бити опрезан јер су “мечке” и раније знале да скривају карте па онда на првој трци почисте конкуренцију. Овог пута, међутим, тешко да можемо гледати такав сценарио јер “стријеле” још нису успјеле да оптимизују “нулти” концепт и ријеше становит проблем раније поменутог ефекта “морске свиње”. Болид W13 много поскакује на правцима и док у Бреклију не пронађу “лијек” за ову аномалију, Луис Хамилтон и Џорџ Расел неће бити у прилици да се боре за побједе. Тога је свјестан и британски ас.

- У овом тренутку нисмо довољно конкурентни. Потенцијал постоји. Само треба да га извучемо и ријешимо проблеме. Пред нама су препреке, сви напорно раде да их прескочимо. Људи ће можда бити изненађени нашим пласманом. Неки мисле да блефирамо. Али ове године је другачије - реалан је Хамилтон.

Ферари је “црни коњ” првенства. “Пропети коњић” давно је отписао сезону 2021 и све карте бацио на 2022. Овогодишњи агрегат у Маранелу су скоцкали током прошлог шампионата, на њему одвезли осам трка и добили више него чврсту полазу основу по питању снаге и поузданости. По “чистој” брзини, Шарл Леклер и Карлос Сајнц можда нису на трону, али заостатак за Ред Булом и Мерцедесом је значајно смањен. Чињеница да “црвени” имају најпоузданији болид који је током тестирања одвезао дистанцу од готово 13 Великих награда Бахреина, највише од свих, ставља га у позицију да може да се бар нада побједама.

- Многи су импресионирани Фераријем. Али били су и 2017, 2018, 2019... Времена са тестирања не значе ништа. Не знам зашто људи из године у годину падају у исту замку - скида притисак са себе Сајнц.

Иза водећег трилинга се издваја Мекларен који је током тестова муку мучио са прегријавањем кочница. Хас би могао да буде позитивно изненађење на старту сезоне када би могао да се упусти у борбу за бодове са Астон Мартином, Алфатауријем и Алпином. На зачељу су, како ствари стоје, Алфа Ромео и Вилијамс.

Овом треба додати да су и одређена спортска правила ревидирана. Спринт квалификације сада се зову само спринт, он ће бити одржан по истом формату у Емилија Ромањи, Аустрији и Бразилу, осам првопласираних ће зарадити бодове, а најбржи више неће носити звање освајача пол-позиције, али ће главну трку почињати са врха.

Након прошлогодишње контроверзе у Абу Дабију промијењена је и процедура приликом изласка безбједносног возила са стазе. Тако ће “сејфти кар” напуштати писту круг пошто директор трке возачима који заостају цијели круг дозволи да се врате у исти круг.

Овом треба да се дода и да је одбачено правило које је на снази било од 2014. године, а које се тицало стартних гума. Наиме, у посљедњих осам сезона возачи су трку морали да стартују на пнеуматицима на којима су поставили најбоље вријеме другог сегмента квалификација. Сада ће имати слободан избор.

Магнусен у минут до 12

Возачких рокада између двије сезоне није било много. Шампионски Мерцедес је указао повјерење Џорџу Раселу, док је Валтери Ботас отишао у Алфа Ромео. Тим из Хинвила је остао и без Кимија Раиконена и Антонија Ђовинација, а други кокпит припао је рукију Гуанју Жуу. Поменутог Расела у Вилијамсу је замијенио повратник Александер Албон. Посљедња промјена десила се у минут до 12, када је Никиту Мазепина у Хасу замијенио још један повратник Кевин Магнусен. Мазепин је отписан само зато јер је Рус, што је прилично лицемјеран потез у спорту чији један од слогана гласи “тркамо се као један”.

 

КАЛЕНДАР

1. Бахреин 20. март

2. С. Арабија       27. март

3. Аустралија      10. април

4. Емилија Ромања       24. април

5. Мајами   8. мај

6. Шпанија 22. мај

7. Монако  29. мај

8. Азербејџан      12. јун

9. Канада   19. јун

10. В. Британија  3. јул

11. Аустрија        10. јул

12. Француска     24. јул

13. Мађарска       31. јул

14. Белгија 28. август

15. Холандија     4. септембар

16. Италија          11. септембар

17. Сингапур       2. октобар

18. Јапан    9. октобар

19. САД     23. октобар

20. Мексико         30. октобар

21. Бразил 13. новембар

22. Абу Даби       20. новембар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана