Никола Нинковић, фудбалер Борца: Митровић је заслужио још бољу каријеру

Дарко Драгичевић
Никола Нинковић, фудбалер Борца: Митровић је заслужио још бољу каријеру

АНТАЛИЈА – У наставку сезоне навијачи Борца много очекују од Николе Нинковића. Сјајни везиста је дошао у Бањалуку усред полусезоне, а сад ће имати прилику да се наметне као један од носиоца игре.

Нинковић је у разговору за “Глас Српске” открио како теку припреме у Турској те које би ствари, да је у могућности, промијенио у каријери. Бањалучани су у Анталији одиграли два меча.

ГЛАС: Борац у други дио сезоне улази у подмлађеном саставу, а Вама ће припасти улога једног од ослонаца. Како теку досадашње припреме и да ли сте спремни за ту улогу, чини се да сте у бољој физичкој форми?

НИНКОВИЋ: Далеко је то још од жељеног нивоа. Можда делује да сам “лакши” у игри, али има још пуно простора за напредак, посебно у смислу физичке спремности. Технички је на нивоу, али знам колико могу и очекујем да након припрема будем пуно бољи, јер је физичка спремност главна како бих испунио захтеве стручног штаба. Не плашим се те одговорности, није то ништа непознато, навикао сам на притисак и ту сам да искуством помогнем младим играчима. Има ту још искусних играча попут Субића, Павловића, Мркаића, Пишчевића који ће свима помоћи да се што прије уклопе.

ГЛАС : Управо сте Ви са само 16 година добили шансу, тако да их можда и најбоље разумијете и знате како се треба поставити?

НИНКОВИЋ: Управо тако, био сам и најмлађи капитен у историји Партизана. Не волим фразе, али младићи на припремама су заиста прави. Нема никаквих проблема, желе да слушају и напредују и заиста се труде. Ту сам да им дам савете на терену и ван њега. Спреман сам да примим шалу на свој рачун, али и укажем на грешке у игри. Уосталом сви смо ту са истим циљем. Да што боље одрадимо припреме и изборимо излазак у Европу. Истичем да  не треба да се одрекнемо ни борбе за титулу док год имамо шансу. Најбитније је да гледамо себе и своје резултате па ћемо видети. Квалитетна смо екипа и то треба да докажемо на терену

ГЛАС: На почетку каријере играли сте са Александром Митровићем, били сте цимери у клубу. Да ли сте очекивали да нападач Фулама постане рекордер у репрезентацији Србије?

НИНКОВИЋ: Искрено верујем да ни сам Митровић на почетку каријере није очекивао да ће постати најбољи стрелац репрезентације. Александар је све заслужио радом, мислим чак и још бољу каријеру да крунише тимом који ће се борити за титулу. Прошли смо као клинци кроз школу Партизана, били смо цимери, а он је увек давао максимум. Обожавао сам да играм са њим јер је саиграч какав се може пожелети. Једноставно први у борби на терену и ван њега, увек у служби тима и репрезентације. И због тога ми је баш драго због његових успеха и што људи препознају да “гине” за репрезентацију.

ГЛАС: Митровић је постао легенда репрезентације, а Ви нисте добили шансу да заиграте за сениоре. Да ли Вам је жао због тога?

НИНКОВИЋ: Наравно да ми је репрезентација неостварен сан, сваки играч жели дрес с државним грбом. Да ли сам заслужио позив да барем наступим у репрезентацији, у то нећу да улазим. Али знајући ствари које су се дешавале око репрезентације и све што сам прошао, буде ми доста лакше да то прихватим. Али, репрезентацији увек желим све најбоље.

ГЛАС: Кад смо код репрезентације. Након сјајних партија у квалификација дошло је до елиминације у групној фази Мундијала. Ипак, чини се да упркос лошем резултату и даље има подршку?

НИНКОВИЋ: Генерално било је критика и прича на друштвеним мрежама, али такав смо народ. Превелика су била очекивања иако реално имамо феноменалне играче. Морамо да будемо реални. Треба погледати и друге репрезентације. Сигурно је да су резултати могли да буду бољи, посебно против Камеруна. Екипа је показала да може да се врати из минуса, да направи преокрет, а сами смо криви за елиминацију. Сад је на селектору и стручном штабу да направе анализу. Али не треба сад очајавати, ту је нови циклус квалификација и верујем да ће репрезентација поновити игре због којих су вратили веру навијача.

ГЛАС: Често Вас је “прогонио” глас несташног фудбалера и играча који увијек каже шта мисли. Чини се да Вам је то доста и одмогло у каријери, а да сте у могућности да ли бисте нешто мијењали?

НИНКОВИЋ: Променио бих много спортских одлука, али животне сигурно не бих. То сам био ја, једноставно имам принципе. Покушао сам некад да прећутим, али то нисам ја. Нажалост, то се мало цени, испадаш кривац и ако кажеш истину. У спортском делу бих доста мењао. Највећа и можда најсвежија грешка је прелазак у Брешу с којом сам и даље у спору. Изгубио сам ту доста, нисам играо пола године чекајући ангажман, а онда се десила и саобраћајка. Сад ми је жао што сам напустио Асколи. Играо сам одлично, био љубимац навијача, управе. Имао сам статус легенде и велику љубав и погрешио сам. Своје грешке не скривам и не бежим од њих, оне су ме обликовале.

ГЛАС: Дијете сте Партизана, како гледате на доминацију Црвене звезде у протеклим годинама и шта се у црно-бијелом клубу треба промијенити да се прекину успјеси ривала?

НИНКОВИЋ: Не знам какве промене треба да се десе да Партизан дође до титуле. Ситуација је таква да је то сад заиста тешко, а верујем да сви знају због чега. Знам да Партизан има сјајног тренера и човјека Гордана Петрића, са којим се познајем. Он је подигао екипу и извлачи максимум. Једино што желим у Партизану је то да се што више обраћа пажња на омладинску школу, јер ако нема домаће окоснице, клуб може да уђе у проблеме.

Лига БиХ је веома захтјевна

ГЛАС: Након јесење полусезоне какво је Ваше мишљење о првенству БиХ?

НИНКОВИЋ: Лига БиХ је веома тешка и захтевна посебно на гостовањима. Није лако играти, игра се оштро, доста је изједначена тако да сам изненађен. Проблем су свакако били терени, али очекује се да ће на прољеће бити готови још неки тако да ће сигурно бити и квалитетнијег фудбала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана