"Ни Бразил и Швајцарска нису срећни што играју са Србијом"

ГС
Foto: Информер.рс

БЕОГРАД - Бора Милутиновић, легендарни фудбалски тренер, сматра да Србија има добре изгледе на успех на Светском првенству.

Милутиновић се укључио путем видео линка на ТВ Прва и причао о предстојећем шампионату који ће се у новембру и децембру одржати у Катару. 

Он је прошле недеље био један од главних актера на жребу у Дохи, већ 12 година живи у Катару и каже да му је била велика част да буде део тог спектакла.

"Поносан сам што су се људи из ФИФА сетили мене. Био сам пресрећан што су ме позвали на извлачење. Поготово што живим и радим у Катару 12 година. Био сам поносан, сетио сам се свега, Мексика, Нигерије, Кине, свега што сам доживео у фудбалу", каже Милутиновић.

Многи сматрају да Србија није имала среће на жребу, али Милутиновић каже да се то може посматрати и другачије.

"Ни они нису били срећни код извлачења парова. Подсетићу на Светско првенство у Русији 2018. године. И тада нам је у групи био Бразил, али ни Бразил ни Швајцарска нису са истим тимовима и вођством као ни Србија. И они су се сигурно забринули, јер и Србија игра заиста добро".

На питање какве су нам шансе на отварању турнира и мечу са Бразилом, рекао је да сматра да то и није тако лоше.

"Да вам кажем, сигурно да можемо да изненадимо. Наши играчи морају да буду оптимисти, да буду свесни шта је потребно да раде. Сигуран са ће Драган Стојковић Пикси да спреми одличан тим. Биће то интересантна утакмица, добро је што баш први меч играмо са Бразилом".

Имао је прилику да у Дохи разговара са Драганом Стојковићем и нашим стручним руководством.

"Пикси не прича много. Пожелео сам му много среће. Ја верујем да је најважније колико су играчи спремни и какав је тимски дух. Овај тим је показао да може, поготово се то видело против Португалије и у квалификацијама", додао је Милутиновић.

Није желео да открије ко му се највише допада од играча у тиму "орлова".

"На списку ће бити 24 играча. Сви су веома важни, тимски дух је најважнији, битан је однос према игри и како тим функцинише у целини. Морамо да се сви сетимо Вељковог (Пауновића, прим. аут) тима са Новог Зеланда 2015. године, како су тад играли, шта су радили и где се налазе сад. Тим има 24 играча", подвлачи Милутиновић.

Катар се дуго спрема за највећи догађај у свијету фудбала, а с обзиром на то да Бора живи у Дохи, недалеко од мјеста где су извучене групе, има из прве руке могућност да прати како иду радови.

"Није далеко новембар, то је практично сутра. Сећам се кад је Катар добио организацију првенства, то је било 2010. Сан нема ни 12 месеци. Време пролази. Очекујем изузетно успешно Светско првенство. Катар је мала земља, а људи који желе да виде више мечева, имаће их два дневно. Стадиони су близу један другоме, биће то Мундијал из снова. Све је то ново, модерно, поготово је добро што ће се играти у децембру, играчи неће бити уморни, биће свежи. Надам се да ће играчи дати све и показати квалитете".

По први пут се игра у овом касном јесењем термину.

"Олакшавајуће је што фудбалери неће имати много утакмица пре турнира. Срећа је да имамо доста играча у успешеним тимовима, то ће да буде олакшавајуће. Играчи би требало да размишљају о утакмици која је пред њима. Допада ми се ова група, јер победник се састаје са тимовима из оне у којој су Португал, Гана и Јужна Кореја. Ова група је добра за нашу репрезентацију", сматра Милутиновић.

Желио би да све репрезентације које је водио, а које ће учествовати, наравно уз Србију, остваре добар резултат.

"Имам неколико фаворита. Први је Србија, па Мексико, Катар, Америка, чак и Костарика, то су земље за које бих желео да буду светски прваци. Идеално финале било би Катар – Србија. Био бих срећан да Катар оде далеко, али треба бити свестан да ће то бити јако тешко".

За крај, причао је о нашем првенству и свом Партизану, који је у трци за титулу са Црвеном звездом.

"Нормално, кад говорим о Партизану, поносам сам што сам шездесетих играо тамо. Све што сам научио, све тајне, потичу из Партизана и зато сам пресрећан. О Звезди не бих да причам превише, имају успехе, знамо да је добро да имамо више добрих тимова, да дођу сви у Лигу шампиона, а то је сада немогућа мисија", закључио је Милутиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана