Немања Зеленовић, о предстојећем Европском првенству: Вријеме је за искорак Србије

Дарко Драгичевић
Немања Зеленовић, о предстојећем Европском првенству: Вријеме је за искорак Србије

Њемачка ће наредних дана бити домаћин Европског првенства у рукомету, а које ће први пут окупити 24 репрезентације. Један од рукометаша који је своју каријеру изградио у овој земљи је и Немања Зеленовић.

Репрезентативац Србије већ девет година игра у најјачем првенству у њемачкој Бундеслиги гдје је са успјехом носио дрес бројних клубова Магдебурга, Гепингена, Гумерзбаха, а сад је члан Вецлара. Након повратка на паркет, искусни десни бек се налазио и на ширем списку селектора Тонија Ђероне. Србија одлази на ово такмичење са великим амбицијама, а искусни рукометаш вјерује да екипа има квалитет.

- Верујем да наша репрезентација може да направи искорак на Европском првенству. Група је изједначена, ту су Исланд, Мађарска и Црна Гора, селекције са којима можемо да играмо. Екипа је већ неколико година на окупу са истим селектором Тонијем Ђероном, тако да ћу бити уз њих и навијати да остваре што бољи резултат. Верујем да екипа може да прође групу, затим да се укључи у борбу за место које доноси пласман на Олимпијске игре у Паризу. Било би то заиста значајно за рукомет, јер верујем да би то донело додатни напредак. Што се тиче ривала у групи, Исланд је представник скандинавске школе, Мађарска је направила смену генерација и сад расте, док Црну Гору одлично познајемо - истакао је Зеленовић.

ГЛАС: Били сте на ширем списку, а већину играча одлично познајете.

ЗЕЛЕНОВИЋ: Што се тиче ширег списка драго ми је што сам био на њему, посебно након проблема које сам имао. Ови момци које је селектор Ђерона изабрао тренутно су бољи и бићу њихов највернији навијач. Којадиновић, Орбовић су одлични рукометаши и имају квалитет да се докажу на највећој сцени. За мене је репрезентација светиња. Био сам члан националног тима годинама и нема лепшег осећаја него играти за дрес са државним гробом, још кад се побеђује. Зато момцима желим пуно успеха на такмичењу.

ГЛАС: Гдје видите предности репрезентације Србије у односу на ривале у групи?

ЗЕЛЕНОВИЋ: Велика шанса за наш тим је то што је екипа дуго на окупу. Већ смо неколико циклуса у сличном систему, играчи су прихватили захтеве селектора Ђероне, тако да је овај период пред првенство само надоградња. Селектори немају велике могућности за уигравање пред само Европско првенство. Мало је времена да се нешто промени, главна ствар је колико је могуће брзо да се направи тим и колико ће брзо да се направи добра атмосфера. Делује ми да имамо одличну атмосферу, тако да мислим да смо довољно квалитетни да направимо искорак на овом такмичењу.

ГЛАС: Њемачка ће бити домаћин овог спектакла. Дуго чекају на титулу, а чини се да спремају заиста квалитетан турнир. Ви сте већ девет година у овој земљи, како су прошле те припреме?

ЗЕЛЕНОВИЋ: Немачка спрема истински спектакл. Рукомет је тамо међу најпопуларнијим спортовима и желе да се врате у врх. Они су сами организатори и желе да све прође у најбољем реду. Припреме су трајале заиста дуго, имају одличне дворане, знају да све медијски испрате на прави начин. Играће се и на фудбалском терену у Дизелдорфу. Рукометна су нација и сигурно да ће тај домаћи терен донети и притисак. Имаће огромну подршку са трибина. Поред тога имају и веома добру репрезентацију. Имају квалитет на свим позицијама и ако добро крену сигурно је да ће уз подршку публике моћи да направе добар резултат, али видећемо докле могу да догурају. Чекају на титулу шампиона од 2016. године, силно су мотивисани да се врате у врх, јер су им неуспеси веома тешко пали.

ГЛАС: Да се вратимо Вашим партијама. И ове сезоне сте остали у Њемачкој, зашто сте се одлучили за Вецлар?

ЗЕЛЕНОВИЋ: Тражио сам тим где ћу моћи у потпуности да се вратим игри. Дуго нисам играо због повреде и био сам силно мотивисан да опет изађем на паркет. То је био један од циљева, да опет уживам у игри. Док год уживам у тренингу, наставићу да играм. Први пут кад осетим засићење прекинућу каријеру.

ГЛАС: Ваш тим је лоше кренуо у новом шампионату, али је затим успио да поправи свој учинак и да у финишу поправи бодовни салдо као и позицију у првенству.

ЗЕЛЕНОВИЋ: Почетак је био лош, јер се у екипу увукао страх након лоше прошле сезоне када су једва изборили опстанак. Осетио се код њих грч у игри. Међутим, нови момци су дошли, донели нову енергију и кренуло је то боље. Требало нам је времена да се уиграмо, а затим смо остварили неколико заиста добрих победа. Овај први део сезоне смо завршили са три победе које су нам донеле средину табеле и мирну зимску паузу. Екипа сигурно има квалитет и то смо показали у финишу године, тако да желимо да наставимо и у другом делу.

ГЛАС: Њемачка Бундеслига годинама важи за најквалитетније првенство на свијету. Због чега је посебна?

ЗЕЛЕНОВИЋ: Бундеслига је заиста исцрпљујућа и дефинитивно најбоље такмичење. Од 2015. године сам овде и знам колико је тешко да се игра. Раније смо имали само 14 играча у ростеру и нисмо стизали да се регенеришемо. Једноставно у Бундеслиги нема лаганих ривала, сваки меч тражи максимум. Нема опуштања, ако се опустиш ривал те одмах казни. Зато је она захтевна. Игра се веома јако, брзо. Чим изађеш на паркет мораш дати све од себе ако желиш тријумф.

ГЛАС: Поред квалитета, чини се да је рукомет одлично и медијски праћен као и да има своју вјерну публику.

ЗЕЛЕНОВИЋ: Рукомет је заиста популаран. Медијски сјајно испраћен и не чуди да је ово годинама најбоља лига на свету. Дворане су пуне, они имају заиста сјајну спортску културу. За њих је долазак на утакмицу у суштини породични излет. Дођу, уживају, навијају и дају подршку. Додуше највише оним клепетаљкама, али навикне се човек на то.

ГЛАС: Из избјегличке колоне сте догурали до репрезентације и најјаче лиге на свијету. Како је било преживети те моменте?

ЗЕЛЕНОВИЋ: Породица ми је доста помогла да прођемо све добре и лоше ствари. Било је то јако стресно, али из детињства памтим само лепе ствари . Тренирао сам и друге спортове, највише фудбал, али сам се са 10 године  одлучио за рукомет. Заволио сам овај спорт и на крају остао у њему и решио своју егзистенцију, доживио сјајне моменте и стекао пријатеље тако да могу да будем презадовољан.

ГЛАС: Период у Србији обиљежио је играње за Црвену звезду. Управо сте били члан екипе која је 2008. године освојила посљедњу титулу за београдски тим.

ЗЕЛЕНОВИЋ: Период у Звезди је за мене најлепши у каријери, играш за клуб који волиш и навијаш. Посебно је за мене била емотивна та титула 2008. године када се Ненад Перуничић вратио да игра за тим. Драшко Ненадић и ја смо били међу најмлађима и не треба говорити колико нам је то значило да играмо и тренирамо са њим. У том моменту један од најбољих играча света је био уз нас. Ни слутили нисмо да ће тада бити последња титула за Звезду.

ГЛАС: Након Звезде отишли сте у Словенију где сте дугогодишње играње крунисали титулом шампиона?

ЗЕЛЕНОВИЋ: Цеље Пивоварна Лашко је био одличан избор за младог играча. Они имају свој систем рада у којем се може пуно напредовати. Заиста квалитетно раде са младима, имају стрпљења што је најбитније. Три године смо освајали Куп, а круна свега бола је титула 2014. године када је била сјајна конкуренција. Горење Велење је био сјајан ривал, а било је још заиста квалитетних екипа.

Ђерона одредио екипу

Селектор Србије Антонио Ђерона саопштио је коначан списак од 18 рукометаша. На њему се налазе: Голмани: Владимир Цупара и Дејан Милосављев. Лијева крила: Немања Илић (капитен) и Вања Илић. Десна крила: Богдан Радивојевић и Вукашин Воркапић. Пивотмени: Мијајло Марсенић и Драган Пешмалбек. Бекови: Петар Ђорђић, Лазар Кукић, Илија Абутовић, Марко Милосављевић, Милош Орбовић, Предраг Вејин, Урош Борзаш, Милош Кос, Миљан Пушица и Урош Којадиновић.

ГЛАС: Након кратке епизоде у Висли отишли сте у Њемачку. Ту сте играли за неколико великана.

ЗЕЛЕНОВИЋ: У сваком клубу сам оставио траг и то је оно на шта сам поносан. И данас у њима имам пријатеље. Освајао сам и трофеје и могу да будем поносан на све то. Од старта сам давао максимум и Немци то знају да цене. Научио сам и језик и то је све на крају испало одлично. Оно на шта посебно могу да будем поносан је да смо својим играма и понашањем оставили отворена врата за наше играче. Заиста већина играча из региона је оставила одличан утисак у клубовима за које су играли и сад они радо ангажују тимове из нашег региона.

ГЛАС: Рукомет у Србији чини се да се враћа на велика врата Не само репрезентативни већ и клупски?

ЗЕЛЕНОВИЋ: Војводина је направила сјајан успех прошле сезоне освајањем европског трофеја, а сад су наставили и у новој са сјајним резултатима. Дугорочни рад је дошао на наплату, окупили су одличну екипу сад су вратили и Петра Ђорђића, тако да заиста за њих имам само речи хвале. Надам се да ће и остали тимови кренути њиховим стопама.

Врањеш

ГЛАС: У новом тиму Ваш саиграч је и Бањалучанин Владимир Врањеш.

ЗЕЛЕНОВИЋ: Врањеш је заиста одличан као човек и као саиграч. Од старта смо нераздвојни у Вецлару. Деца су приближних година, тако да се и она друже и заиста помажемо један другом. А на терену је сјајан играч, увек даје максимум.

 

Група А

Њемачка

Француска

С. Македонија

Швајцарска

Група Б

Аустрија

Хрватска

Шпанија

Румунија

Група Ц

Мађарска

Исланд

Црна Гора

Србија

Група Д

Норвешка

Пољска

Словенија

Фарска острва

Група Е

БиХ

Грузија

Холандија

Шведска

Група Ф

Чешка

Данска

Грчка

Португалија

 

 

Распоред мечева

Група А

10. јануар

18:00 Француска – С. Македонија

20:45 Њемачка – Швајцарска

14. јануар

18:00 Швајцарска – Француска

20:30 С. Македонија – Њемачка

16. јануар

18:00 С. Македонија – Швајцарска

20:30 Француска – Њемачка

 

Група Б

12. јануар

18:00 Аустрија – Румунија

20:30 Шпанија – Хрватска

14. јануар

18:00 Румунија – Шпанија

20:30 Хрватска – Аустрија

16. јануар

18:00 Хрватска – Румунија

20:30 Шпанија – Аустрија

Група Ц

12. јануар

18:00 Исланд – Србија

20:30 Мађарска – Црна Гора

14. јануар

18:00 Црна Гора – Исланд

20:30 Србија – Мађарска

16. јануар

18:00 Србија – Црна Гора

20:30 Исланд – Мађарска

Група Д

11. јануар

18:00 Словенија – Фарска острва

20:30 Норвешка – Пољска

13. јануар

18:00 Пољска – Словенија

20:30 Фарска острва– Норвешка

15. јануар

18:00 Пољска – Фарска острва

20:30 Норвешка – Словенија

Група Е

11. јануар

18:00 Холандија – Грузија

20:30 Шведска – БиХ

13. јануар

18:00 БиХ – Холандија

20:30 Грузија – Шведска

15. јануар

18:00 БиХ – Грузија

20:30 Шведска – Холандија

Група Ф

11. јануар

18:00 Португалија – Грчка

20:30 Данска – Чешка

13. јануар

18:00 Чешка – Португалија

20:30 Грчка – Данска

15. јануар

18:00 Чешка – Грчка

20:30 Данска – Португалија

 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана